Om kultbandet Philemon Arthur and the Dung vet man … nästan ingenting. De har vunnit Grammisar och hyllats av bland andra Magnus Uggla och bob hund, men ingen vet vilka de är. I över 50 års tid har duons identiteter varit en av svensk musikhistorias bäst bevarade hemligheter.
Vissa vet vilka de är och många tror sig veta. Flera gånger har teorier om möjliga kandidater lagts fram, men än har ingen lyckats avslöja personerna bakom bandet. Eller så vill man inte, eftersom mystiken tillför så mycket till historien.
Hur som helst medför detta hemlighetsmakeri vissa svårigheter för den som ger sig på att berätta deras historia. Den lilla information som finns kan mycket väl vara hittepå, för att förvirra och förleda.
Belagt är i alla fall att Philemon Arthur and the Dungs första kända inspelningar är från 1968, men vissa uppgifter gör gällande att de började spela tillsammans redan 1962 som The Popbeams. 1970 spelades några av deras demor upp i Bandet går, ett radioprogram ”för dig med bandspelare”, som också fick in kassetter av Ulf Lundell, Thåström och Per Gessle.
Philemon Arthur and the Dung är från Skåne
Men redan 1969 hade proggbandet Träd, Gräs och Stenar spelat Philemon Arthur and the Dung-låten In kommer Gösta live, vilket fått vissa att tro att delar av Träd, Gräs och Stenar är Philemon Arthur and the Dung. Det faller emellertid på att Träd, Gräs och Stenar är från Stockholm, och ett av få säkra fakta om Philemon Arthur and the Dung är att de är från nordvästra Skåne.
Genom Träd, Gräs och Stenar fick Philemon Arthur and the Dung i alla fall kontakt med skivbolaget Silence, och 1972 utkom deras första fullängdare: Philemon Arthur and the Dung. Den lät inte som något annat – de sjöng nonsenstexter på gäll, knarrig skånska och spelade på dragspel, ostämd gitarr och ”trummor” (kakburkar och element).
Grammisgalan lades ner efter att Philemon Arthur and the Dung vann pris
På Grammisgalan 1972 tilldelades bandet pris för årets grupproduktion med motiveringen:
En glad och illfundig överraskning som dumpit ner från en skånsk vind. En skiva som utrustats med självhäftande texter och melodier samt ett personligt sound.
Tråkmånsar och musikelitister tyckte att utmärkelsen var ”ett hån mot riktiga musiker”, och stämningen blev så upptrissad att man fick lägga ner galan. Först 15 år senare återuppstod den, och samma år gav Philemon Arthur and the Dung ut sin andra skiva, Skisser över 1914 års badmössor (1987).
I samband med släppet gjorde duon en intervju med Svenska Dagbladet där de visserligen har glimten i ögat men i övrigt verkar uppriktiga. Ännu visste ingen vilka de var, men enligt rykten skulle det vara gruppen Risken Finns eller bröderna Wiehe. Skivbolaget Silence hävdar emellertid att det är två för allmänheten helt okända personer som döljer sig bakom gruppnamnet. Ibland heter det att medlemmarna är bröder, andra gånger att de är barndomsvänner.
Rykten om Mats Larsson efter Magnus Ugglas skivsläpp
1987 såg det ut att komma ett genombrott i utredningen när Magnus Uggla spelade in In kommer Gösta till sin coverskiva Allting som ni gör kan jag göra bättre. På konvolutet ackrediterades låten till en Mats Larsson. Det sägs ha varit ett misstag, för hela upplagan drogs in och istället pressades en där det bara stod Philemon Arthur and the Dung.
Bandet själva har aldrig kommenterat ryktena och har alltjämt hållit en låg profil. Två samlingsalbum har kommit, Musikens historia del 1 och 2 (1992) och Får jag spy i ditt paraply? (2002), varav det senare innehåller 19 tidigare outgivna låtar.
1999 spelade de in en cover på bob hunds Reinkarnerad exakt som förut, 2010 kom en dokumentärfilm om gruppen och året efter gjorde det norska bandet Kaizers Orchestra en hyllningslåt vid namn Philemon Arthur and the Dung. Och i Staffan Schöiers och Stefan Wermelins radiodokumentärserie Livet är en fest (2000) spelas en
tidigare okänd låt med bandet från 1968.
Står Rolf och Mats Svensson bakom Philemon Arthur and the Dung?
Klipp till maj förra året, när ett annat skånskt kultband, Anna Koka 5 Ägg Jag Är Värd I Huset, återförenas för att fira återutgivningen av sin enda fullängdare, utgiven 1975. Mitt under spelningen går alla medlemmar utom brödraparet Rolf och Mats Svensson av scen. Rolf Svensson säger att de ska ”knyta ihop säcken” och berättar historien om ”två bröder som skickade in ett band till ett radioprogram som hette Bandet går”. Han fortsätter: ”Den ene av bröderna var född 1950, som jag. Den andre 1956, som min bror.”
Och sedan spelar de Philemon Arthur and the Dungs Om ni tycker jag undviker er, vilket naturligtvis får en att undra om det är Rolf och Mats som är Philemon Arthur respektive The Dung. Det låter rimligt men förklarar i så fall inte namnet som råkade tryckas på Magnus Uggla-skivan.
Det enda vettiga är därför att fråga Rolf Svensson rakt ut om han och hans bror är Philemon Arthur and the Dung.
– Jag kan inte bekräfta eller dementera något av detta, säger han.
Men om jag istället frågar så här: Vet du vilka Philemon Arthur and the Dung är?
– Ja, naturligtvis. Det är flera som har kännedom om vilka det är, men av ren respekt för att behålla det här lilla frågetecknet så säger vi ingenting.
Nej, än har frågetecknet inte rätats ut. Kanske kommer det aldrig göra det. Kanske är vissa gåtor inte menade att lösas.