Gåfotboll lockar allt fler: Nya träningstrenden för 55+

En ny sport sprids som en löpeld över landet. Från län till län, från lag till lag. Alla spelar gåfotboll – en snällare variant av fotboll, och bara för den över 55. "Och Sverige vann faktiskt VM i fjol", säger Bosse Henrikson i Stuvsta IF.

Varje torsdag tränar ett 20-tal 55-plussare på Stuvstas hemmaarena i Huddinge ­söder om Stockholm. Till det kommer matcher och cupturneringar. Bosse Henriksson, 65, är föreningskonsulent i klubben, och den som håller i gåfotbollen.

– Vi har både mixed-, herr- och damlag, säger Bosse. Men utöver idrott är det lika mycket ett socialt sammanhang. Jag skulle bli halshuggen om de blev utan fika efter träningen.

Stuvsta IF

 Klubben är en medelstor idrottsförening söder om Stockholm med runt 1 400 medlemmar. Damlaget är Stuvstas flaggskepp och spelar i division 2, herrlaget i division 6. Ungdomsverksamheten är omfattande och klubbens viktigaste verksamhet.

En av dem som ivrigt rör sig över konstgräset den här dagen är Birgitta Hellming, 57. Hon spelar med örhängen.

– Jag vet inte hur det är på matcher, men på träning går det bra, säger Birgitta och skrattar. Jag har bara varit med fyra gånger, men det är jättekul.

Tillsammans är Lisa och Classe långt över 100 år. Båda uppskattar att träningarna är mixade med damer och herrar.

Ingrid Björnefält, 65, är en annan av tjejerna på plan, och mer rutinerad.

– Jag spelade damfotboll på 1970-talet, men sen blev det ett långt uppehåll. Här har jag spelat ett halvår nu, det var syrran som bjöd in mig.


LÄS ÄVEN: Anders Wallensten: ”Vi är inte gjorda för stillasittande”


Blandningen av gamla nyväckta spelare och rena nybörjare är en del av gåfotbollens charm. Grund­regeln, att man inte får springa utan bara gå på plan, gör att skillnaderna i kondition och snabbhet krymper drastiskt. Tekniken kan självklart variera, men på den lilla planen får alla chansen att röra bollen och vara aktiva i spelet.

Ändå är det inga krocketrundor.

– Många är sjöblöta av svett efter träningarna, säger Bosse Henriksson.

Bosse Henriksson är lagledare för gåfotbollen i Stuvsta, men spelar gärna också. ”Sverige måste få upp ögonen för vad det betyder för folkhälsan”, säger han.

Exakt hur många aktiva 55-plussare som spelar är det ingen som vet. Organiseringen är uppdelad på lokala klubbar, PRO-föreningar och Korpen. Men Stuvsta med omnejd vittnar om populariteten. Stuvsta IF började tidigt, men pandemin la en tung filt över verksamheten. I fjol sprang det igång rejält, och nu tränar drygt 25 män och kvinnor regelbundet.

Bra för folkhälsan

Flera grannklubbar har startat egen gåfotboll: Segeltorp, Skogås/Trångsund och Rågsveds IF har visat intresse för egna lag. Sedan tidigare finns Enskede IK som är en mindre stormakt i sporten. Elitklubben Hammarby IF har också träningar.

Ett problem alla klubbar dras med är att det med nuvarande regelverk är svårt att få bidrag, trots den uppenbara fördelen för folkhälsan.

– För ungdomsidrott finns bidrag att söka, men 55-plussare räknas som vanliga seniorspelare, även om verksamheten har en helt annan karaktär, säger Robert Axén, klubbchef i Stuvsta IF.


LÄS ÄVEN: Läkaren: 10 tips för hur du kan leva 10 år längre


För klubbarna är det än så länge en ren förlustaffär.

Det ryktas nu om att Riksidrottsförbundet försöker få till en ändring till gåfotbollens fördel – för det är viktigt att det inte blir för dyrt att vara med. Även kommunerna börja tänka om, de ser vad det betyder att folk rör sig långt upp i åldrarna.

Fikat efter träningen är minst lika viktigt som spelet och motionen, tycker Lisa, Karin och Eva.

Och svenska pensionärer har magra plånböcker.

I Stuvsta IF är årsavgiften 500 kr. Då ingår årskort, tröja, shorts och strumpor, plus gratis fika efter varje match och träning.

– Ja, tur att det är billigt, annars hade man ju inte haft råd att vara med, säger Monika Karlsson, 62.

– Jag läste om det här i någon tidning, och sen såg jag ett reportage på tv, säger Margareta. Richard var avig först, men nu är han på.

– Det är ju så socialt! Jag har inte spelat fotboll förut, men man behöver faktiskt inte kunna för att börja.

Sverige VM-vinnare

Framförallt Europa runt vinner gåfotbollen ständigt nya spelare, men att Sverige vann VM i fjol vittnar en hel del om sportens spontanitet. Något officiellt landslag finns nämligen inte, men när en internationell tävling i Italien annonserades ut åkte ett gäng sydsvenskar helt sonika dit.


LÄS ÄVEN: 8 enkla tips och övningar som förebygger ryggsmärta


Där, i Florens, var International Walking Football, IWFF, organisatör, men deras regler och tävlingsverksamhet skiljer sig lite från 55-plussarnas i Stuvsta IF. Lagen I IWFF är indelade i klasser från 40+ och uppåt, som oftast med 10-årsintervall.

– De har ingen koppling till Svenska Fotbollförbundet, ­säger Marie-Louise Dahlberg, ansvarig för motionsidrott på Fotbollförbundet.

– För oss handlar gåfotboll i första hand om att kombinera motion med glädje.

Hur många spelar gåfotboll idag?

– Det finns tyvärr ingen sammanställning, men det sprider sig blixtsnabbt. Bara i Stockholm finns ett 30-tal aktiva föreningar.

Så spelar man gåfotboll

  •  Reglerna är få och enkla. Här råder springförbud – springer man går bollen över till motståndarlaget. Både kvinnor och män plus 55 är välkomna i samma lag. 
  • Spelplanen är mindre än vid vanlig fotboll och med mindre mål.
  • Gåfotboll spelas som smålagspel med mellan 3 till 7 spelare per lag och planen anpassas efter antal spelare. Reglerna för matchspel säger att planstorleken är mellan 15–20 meter bred och 30–40 meter lång (5 mot 5-plan).
  • Man får inte skjuta skott eller passa över en meters höjd. Tacklingar och annat tufft fysiskt spel är inte tillåtet.
  • Istället för inkast används inspark. Offside används inte, och istället för straff döms frispark.
  • Reglerna kan variera klubbar emellan, ett försök till samordning har gjorts på Svensk Fotbolls hemsida: www.svenskfotboll.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top