Här är de bästa sätten att undvika vinterkräksjukan

Vintertid är oundvikligen sjukdomstid och en av de värsta plågorna är vinterkräksjukan. Men det går att minska riskerna att drabbas.

Vinterkräksjukan är ett virus som orsakar mag- och tarminflammationer, kräkningar med symptom som diarré, muskelvärk och feber. Dessa brukar sitta i allt ifrån ett dygn till närmare tre. Vinterkräksjukan är obehaglig men i regel helt ofarlig. Personer som redan innan på något sätt är försvagade löper högre risk att bli uttorkade och kan behöva få intravenös vätskeersättning. Vuxna och i övrigt friska personer behöver i regel ingen sjukvård.

Smittan sprids vanligtvis genom direkt eller indirekt kontakt mellan personer. Den kan också spridas genom mat som förorenats med smitta.

Vinterkräksjukan brukar mest förekomma under perioden november till april och allra vanligast är den mellan januari och mars.

 

Så kan du minska risken att drabbas av vinterkräksjuka

* Folkhälsomyndighetens viktigaste råd är att vara noga med handhygienen. Tvätta alltid händerna efter toabesök, innan måltider och när du tagit i något som du misstänker är smittat.

* Rengöring av toaletter och annat som kan ha kommit i kontakt med smittan bör göras med klorbaserade rengöringsmedel. Alkoholbaserade desinfektionsmedel har sämre effekt.

* På platser där många människor är samlade, så som arbetsplatser, skolor och förskola bör det alltid finnas tillgång till flytande tvål och man bör använda pappershandukar då tyghandukar blir fulla av smittämnen.

* Då smittan sprids genom mat och vatten så är det viktigt att tänka på att försöka separera det du själv stoppar i munnen från det som kan ha varit i kontakt med till exempel övriga i familjen som blivit sjuka.

Tänk på detta om du drabbas

* Gå inte till jobbet och håll dina barn hemma från skolan eller förskolan om ni kräks eller har diarré. Rådet från Folkhälsomyndigheten är att barn kan gå tillbaka till förskolan när de ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré på två dygn. Eftersom även friska barn kan bära på smittan så rekommenderas att även de hålls hemma under samma period.

* Hur sjuk du än är, så måste någon se till att du får i dig vätska för att minska risken för uttorkning.

* Har du varit sjuk så kan du fortfarande föra smittan vidare flera dygn efter att du tillfrisknat.

Läs mer: Årets influensa slår hårdast mot äldre

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top