Här är miljödieten som får dig att må bra

Skona miljön - samtidigt som du stärker din egen hälsa. Kocken Maximillian Lundin och journalisten Daniel Öhman har skapat nya "miljödieten". Vi hjälper dig att komma igång.

3 tips för mer grön mat

Maximillian Lundins bästa tips för dig som vill få in mer grönt i din matlagning:
1. Planera! Lägg till exempel bönor i blöt över natten, dubbla satsen så har du för flera dagar. Tänk att en rest är en början till en ny måltid.
2. Halvera köttmängderna, lägg till grönsaker istället. Gärna råa.
3. Investera i en bra mixer. Då kan du göra goda röror bland annat.

Var och en från sitt håll kom de fram till att grön mat är det optimala, både för miljön och oss människor. Nu har de skapat en livsstilsmodell som de kallar “Miljödieten”. Följer du den kommer både du och jorden att må så mycket bättre, lovar journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin, båda prisbelönta inom sina genrer. I dagarna kommer deras bok om detta hållbara sätt att leva.

– Att sambandet var så tydligt hade jag inte koll på förrän jag började grotta ner mig i aktuell forskning, säger
Daniel Öhman.

“Systemfel i köttindustrin”

Under arbetet med ett grävande reportage om den danska grisindustrin 2009 fick Daniel Öhman en insikt som påverkade honom starkt: 

– Jag insåg att det är ett systemfel i livsmedelsindustrin. När bönderna tvingas producera allt billigare kött så tar de till metoder som skadar både djuren och miljön.

Reportaget och sedermera boken Matens pris fick stort genomslag. Men han tyckte ändå inte att budskapet nådde ut tillräckligt till allmänheten. 

– Det viktigaste vi kan göra är att minska på vår köttkonsumtion.

En ren vegandiet är det allra bästa för miljön, konstaterar Daniel Öhman och Maximillian Lundin. Då behöver man även välja bort fågel, fisk, ägg och mjölkprodukter, vilket givetvis kräver ny syn på matlagningen.

– Det är inte så svårt egentligen, mer roligt, säger Daniel. 

Man behöver komma bort från tänket att köttbiten är den viktiga och smakrika proteinklumpen i mitten på tallriken, och resten av måltiden utfyllnad. I vegansk matlagning kan proteinerna gömma sig i en smarrig röra till exempel.

– Just röror och såser är limmet som får en grön rätt att gå ihop, säger Maximillian. 

Testade vegandiet

Maximillian hade tidigare problem med irriterande utslag på kroppen. För tre år sedan bestämde han sig för att testa vegandiet under en månad. 

– Det var tufft första tiden, framförallt för magen som inte var van vid alla fibrer. Men efter tre-fyra veckor försvann mina utslag. Dessutom var jag mycket piggare.

Där och då bestämde han sig för att fortsätta leva helgrönt. 

Daniel är inte lika hardcore, han äter kött ungefär en gång varannan vecka och fisk en gång per vecka. Det blir mer och mer grönt därhemma, och barnen är med på noterna.

– Min elvaåriga dotter frågar faktiskt efter mer vegomat.

Daniel tycker att det har varit knepigt att minska på mjölkprodukterna, som osten på mackan. Men det har också kommit flera nya veganska pålägg och andra produkter.

– Och med en bra mixer är det lätt att göra en smoothie med grönsaker och frukt. 

– Sedan får man ifrågasätta sitt eget slentriantänkande. Det måste kanske inte vara ägg i majonnäsen, det går utmärkt att göra den av sojamjölk eller fräst aubergine som man rör ihop med en stavmixer. 

 

Saboterade smaklökar

Största utmaningen med att leva enligt miljödieten tycker Daniel är att utesluta socker.

– Nu när jag skurit ner på sockret märker jag hur mycket det har förstört smaklökarna. 

Kanske är det oväntat för många, men att producera socker är i sig en miljöbov, för det går åt stora mängder energi för att utvinna det vita sockret ur betorna. Ännu värre är det med godis – att producera ett kilo Ahlgrens bilar kräver cirka sju gånger mer utsläpp än för rent socker, enligt Daniel Öhman. Och idag äter vi mer godis än rent socker.

– Sedan skulle den bördiga marken där betorna odlas idag istället kunna användas för att odla nyttigare grönsaker.

Men om vi nu minskar på köttätandet och mjölkdrickandet – kommer då dagens betesmarker att växa igen? 

– Nej, hävdar Daniel Öhman, djuren kan finnas kvar, men födas upp på ett naturligt sätt, så att de som vill äta kött ska få det av bra kvalitet.

Varken han eller Maximillian tror att alla kommer att bli veganer, men de påpekar att varje steg åt det hållet är en vinst. Och detta är ingen fluga, det är båda övertygade om. 

Här är miljödieten som får dig att må bra
Om vi halverar vårt köttätande minskar vi matens klimatpåverkan med 40 procent. Kött, mjölk och ägg står för två tredjedelar av de utsläpp som kommer från världens matproduktion.

Miljödieten – steg för steg

Om du följer miljödieten steg för steg kommer ditt ekologiska avtryck mer än halveras. 

Äter du som en genomsnittssvensk idag kommer du att må bättre, minska risken för flera sjukdomar och tappa eventuella överflödskilon. 

Dieten är gjord i fem steg för att det ska bli enklare att komma igång. Men givetvis kan man ändra allt på en gång.

 

Ät mindre kött och mer grönt

Minska även på andra animaliska produkter som fisk, fågel, ägg och mjölk. Ät helst ca 600 gram grönsaker om dagen.

Hälsoeffekter: Minskad risk för övervikt, cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Miljöpåverkan: Ditt bidrag till växthuseffekten, utarmade och förgiftade jordar, övergödda och ut-fiskade hav, skövlade regn-skogar och den skeva kväve-balansen minskar.

 

Dra ner på sockret

Ät/drick max 30 gram rent socker per dag (cirka 9 sockerbitar).

Hälsoeffekter: Minskad risk för övervikt, karies och diabetes. Undviker man övervikt minskar risken för cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Miljöpåverkan: Tillverkningen av många sockrade produkter kräver stor energiåtgång och bidrar därför till växthuseffekten. Fin åkermark nyttjas till odling av sockerbetor, när man istället skulle kunna odla grödor med bättre energiinnehåll.

 

Välj ekologiskt

Välj så långt det är möjligt ekologiska livsmedel. 

Hälsoeffekter: Eftersom det är dyrt med ekokött, blir det kanske mer grönsaker på tallriken, vilket är bra för att hålla vikten och minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Risken för att du ska få i dig onyttig processad mat minskar eftersom det ekologiska färdigmats- utbudet är begränsat. Du slipper få i dig rester av bekämpningsmedel. 

Miljöpåverkan: Mindre användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

 

Följ årstiderna

Ät mer närproducerad mat.

Hälsoeffekter: Du behöver laga maten från grunden, då blir det mindre onyttig färdigmat. 

Miljöpåverkan: Att välja bort importerade färskvaror minskar utsläppen från flygtransporter, att undvika grödor som odlats i uppvärmda växthus minskar energiåtgången.

 

Rör på kroppen

Ställ bilen och ta dig fram för egen maskin när detta är möjligt. Eller åk kollektivt.

Hälsoeffekter: Lättare att hålla vikten. Minskad risk för bland 

annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet och vissa cancerformer.

Miljöpåverkan: Att ställa bilen innebär en tydlig positiv inverkan på klimatet. 

Källa Miljödieten, Livsmedelsverket


Här är miljödieten som får dig att må bra

Huvudrätt

Been stroganoff med bovete

  Recept från Icakuriren.se


Här är miljödieten som får dig att må bra

Huvudrätt

Hirstabbouleh

  Recept från Icakuriren.se


Här är miljödieten som får dig att må bra

Huvudrätt

Svart tomatris med tofutapenade och brynta champinjoner

  Recept från Icakuriren.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top