Du behöver
Tomatris
3 dl svart råris
3 st lagerblad
1 msk olivolja
1 tsk havssalt
400 g krossade tomater en burk
5 st vitlöl rivna
Tofutapenade
0,5 st rödlök
70 g kapris en burk
30 g färsk basilika ett knippe
30 g färsk persilja ett knippe
400 g naturell tofu
2 msk olivolja
2 msk citron färskpressad saft
Brynta champinjoner
150 g champinjoner
1 msk olja
6 tsk havssalt
Vegetarisk version
200 g halloumiost ersätter tofun
0,5 st zucchini zucchini
150 g champinjoner
Skaldjursversion
100 g handskalade räkor ersätter tofun
0,5 st zucchini
Vegan version
Gör så här
Koka riset i 2 liter vatten med 1 tsk salt i 40 minuter eller tills det är mjukt utan att vara sönderkokt.
Värm en kastrull och lägg i lagerbladen och oljan. Rosta lagerbladen i 1 minut. Tillsätt vitlöken och fräs i högst 1 minut. Slå på tomatkrosset och låt puttra på svag värme under lock i 10 minuter.
Häll av vattnet från riset och slå sedan tomatkrosset över riset. Låt koka ihop i 2–3 minuter. Tillsätt lite vatten om det är för tjockt – riset ska vara krämigt. Smaksätt med salt och svartpeppar.
Skala och hacka rödlöken till tapenaden. Låt kaprisen rinna av. Mixa rödlök, kapris, basilika och persilja till små bitar i matberedare.
Riv tofun grovt och blanda ner den. Smaksätt med olivolja och citronsaft.
Dela champinjonerna och bryn dem på hög värme i olja i en panna. Salta. Dela tomaterna i halvor.
Lägg upp ris, tapenade, champinjoner och tomater på tallrikar. Servera direkt.
Snyggt på tallriken, och gott, är kocken Maximillian Lundins eget omdöme om denna rätt.
Recepten kommer från boken Miljödieten av Maximilian Lund och Daniel Öhman.