Been stroganoff med bovete

Du behöver 8 dl bruna bönor kokta + spad 1 st gul lök 4 st vitlöksklyftor 1 st röd paprika 75 g champinjoner 1 tsk...


4 portioner

Du behöver

  • 8 dl bruna bönor kokta + spad
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd paprika
  • 75 g champinjoner
  • 1 tsk havssalt
  • 2 msk matolja
  • 2 tsk torkad dill
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk majsmjöl
  • 3 msk vatten
  • svartpeppar färsk

Bovete

3 dl bovetekorn
0,5 tsk havssalt
6 dl vatten

Spenat- och paprikasallad

2 st grön paprika
100 g bladspenat

Sesamdressing

2 msk tahini
5 msk citron färskpressad
0,5 dl vatten
0,5 tsk havssalt

Vegetarisk version av grytan

2 cl crème fraîche ersätter sesamdressingen från veganversionen

Köttversion av grytan

100 g innanlår av nöt eller vilt

Vegetarisk version

100 g Parmesan ersätter quinoan

Köttversion

200 g innanlår av nöt eller vilt ersätter quinoan
olivolja

Been Stroganoff vegan version

Gör så här

1

Börja med sesamdressingen. Vispa ihop tahini och citronsaft. Tillsätt vattnet och saltet och vispa igen. Låt dressingen stå till sig i kylen en stund.

2

Skala lök och vitlök och skär i skivor. Strimla paprikan och dela champinjonerna i halvor. Bryn löken, vitlöken, paprikan och champinjonerna i oljan i 3–4 minuter på medelvärme. Salta.

3

Mortla dillen med paprikapulvret. Har du ingen mortel, lägg dillen i handflatan och gnugga sönder den med pekfingret. Tillsätt tomatpurén, dillen och paprikapulvret i grönsakerna, rör om och räkna till tio. Häll i spadet från bönorna och fyll på med vatten så att det precis täcker grön-sakerna. Lägg på ett lock och låt puttra i 5 minuter.

4

Blanda under tiden majsmjöl och vatten i en liten skål. Tillsätt redningen i grytan under omrörning i 2 minuter. Blanda sedan i bönorna och koka upp ordentligt. Smaksätt grytan med salt och svartpeppar.

5

Värm bovetekornen och saltet i en torr gryta på stark värme. Tillsätt vattnet när det börjar lukta rostat. Låt koka upp, lägg på locket och sjud sedan på medelvärme i 10 minuter. Häll av vattnet och låt bovetet ånga av i några minuter.

6

Skär paprikan i ringar. Lägg upp spenat och paprika i en skål.

7

Lägg upp gryta, bovete och sallad på tallrikar. Ringla lite dressing över grytan och servera resten vid sidan om.

 

8

Gör så här för vegetarisk version

Tillsätt crème fraîchen i grytan precis före servering och rör om mycket kort.

9

Gör så här för köttversionen av grytan 

Skär köttet i tärningar. Bryn dem i olja i en stekpanna och tillsätt sedan grönsakerna. Fortsätt sedan enligt vegan-receptet ovan. Låt grytan koka i 30 minuter i stället för i 10 minuter efter att du har fyllt på med vatten på grönsakerna.


Kommentar:
Recepten kommer från boken Miljödieten av Maximilian Lund och Daniel Öhman.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top