Du behöver
- 8 dl bruna bönor kokta + spad
- 1 st gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st röd paprika
- 75 g champinjoner
- 1 tsk havssalt
- 2 msk matolja
- 2 tsk torkad dill
- 2 tsk paprikapulver
- 3 msk tomatpuré
- 2 msk majsmjöl
- 3 msk vatten
- svartpeppar färsk
Bovete
3 dl bovetekorn
0,5 tsk havssalt
6 dl vatten
Spenat- och paprikasallad
2 st grön paprika
100 g bladspenat
Sesamdressing
2 msk tahini
5 msk citron färskpressad
0,5 dl vatten
0,5 tsk havssalt
Vegetarisk version av grytan
2 cl crème fraîche ersätter sesamdressingen från veganversionen
Köttversion av grytan
100 g innanlår av nöt eller vilt
Vegetarisk version
100 g Parmesan ersätter quinoan
Köttversion
200 g innanlår av nöt eller vilt ersätter quinoan
olivolja
Been Stroganoff vegan version
Gör så här
Börja med sesamdressingen. Vispa ihop tahini och citronsaft. Tillsätt vattnet och saltet och vispa igen. Låt dressingen stå till sig i kylen en stund.
Skala lök och vitlök och skär i skivor. Strimla paprikan och dela champinjonerna i halvor. Bryn löken, vitlöken, paprikan och champinjonerna i oljan i 3–4 minuter på medelvärme. Salta.
Mortla dillen med paprikapulvret. Har du ingen mortel, lägg dillen i handflatan och gnugga sönder den med pekfingret. Tillsätt tomatpurén, dillen och paprikapulvret i grönsakerna, rör om och räkna till tio. Häll i spadet från bönorna och fyll på med vatten så att det precis täcker grön-sakerna. Lägg på ett lock och låt puttra i 5 minuter.
Blanda under tiden majsmjöl och vatten i en liten skål. Tillsätt redningen i grytan under omrörning i 2 minuter. Blanda sedan i bönorna och koka upp ordentligt. Smaksätt grytan med salt och svartpeppar.
Värm bovetekornen och saltet i en torr gryta på stark värme. Tillsätt vattnet när det börjar lukta rostat. Låt koka upp, lägg på locket och sjud sedan på medelvärme i 10 minuter. Häll av vattnet och låt bovetet ånga av i några minuter.
Skär paprikan i ringar. Lägg upp spenat och paprika i en skål.
Lägg upp gryta, bovete och sallad på tallrikar. Ringla lite dressing över grytan och servera resten vid sidan om.
Gör så här för vegetarisk version
Tillsätt crème fraîchen i grytan precis före servering och rör om mycket kort.
Gör så här för köttversionen av grytan
Skär köttet i tärningar. Bryn dem i olja i en stekpanna och tillsätt sedan grönsakerna. Fortsätt sedan enligt vegan-receptet ovan. Låt grytan koka i 30 minuter i stället för i 10 minuter efter att du har fyllt på med vatten på grönsakerna.
Recepten kommer från boken Miljödieten av Maximilian Lund och Daniel Öhman.