• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Forskarna letar vaccin mot alzheimer

  Demenssjukdomar kostar mycket både i mänskligt lidande och för samhället. Forskarna letar febrilt efter läkemedel.

  Det senaste decenniet har det hänt mycket inom forskningen om alzheimers sjukdom. Forskarnas framtidsvision är att ta fram ett vaccin som kan förebygga – eller kanske till och med bota – sjukdomen. Men där är vi inte än.
  – Jag hyser dock stor tilltro till vaccinet. Forskningsmässigt befinner vi oss i en intressant fas, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik, och chef för Swedish Brain Power.
  Den första vaccinationsstudien på människor gjordes i USA och Europa för nästan tio år sedan. Då var biverkningarna så allvarliga att studierna fick avbrytas.
  I de nya studierna fokuserar forskarna på ett vaccin utan sådana biverkningar. Tanken är att vaccinet ska tillföras i tid. Själva poängen är att sätta stopp för sjukdomen innan den har förstört för mycket i hjärnan.
  Jan Marcusson, professor i geriatrik, vid Linköpings universitet, är mer försiktig i sina förhoppningar om en snar lösning på alzheimergåtan.
  – I januari i år presenterades två studier om immunbehandling mot alzheimer – tyvärr utföll båda rapporterna negativt. Vi måste vara försiktiga i våra framtidsscenarier, och inte ge anhöriga onödigt stort hopp.
  Sin försiktiga inställning till trots poängterar Jan Marcusson att den svenska demensforskningen står sig mycket bra i ett internationellt perspektiv.
  – Vi är framstående både vad gäller tidig diagnostik och på att ta fram nya behandlingsmetoder.
  Forskarna är dock kritiska till hur demenssjukdomarna prioriteras i forskaranslagen. 
  – Sätt det i relation till samhällskostnaden. Demenssjuk-domarna kostar oss 50 miljarder per år. Det är vad cancer och hjärt- och kärlsjukdomarna kostar tillsammans. Dessutom kommer de att öka kraftigt i och med att vi blir allt äldre och att allt fler drabbas, säger Jan Marcusson.

  Av Anna Wahlgren

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!