Så fixar du sommarfina fötter

Ta hand om dina fötter några minuter varje dag. Då får du fina fötter som mår bra och tål att visas upp.

Lise-Lotts bästa fottips!

  • Torka fötterna ordentligt efter du duschat eller badat, även mellan tårna.
  • Byt skor ofta. Skor trycker på olika sätt.
  • Byt strumpor varje dag, tvätta dem i 60 grader.
  • Smörj in fötterna med en kräm som är avsedd för fötter.
  • Fila fötterna max en gång i veckan.
  • Unna dig ett besök hos en fotvårdare några gånger om året eller vid behov.

Så fixar du sommarfina fötter
Fixa sommarfina fötter. Foto: Looby/Istockphoto
Fixa sommarfina fötter. Foto: Looby/Istockphoto
Så fixar du sommarfina fötter
Lise-Lott Hoffman, medicinsk fotvårdare
Lise-Lott Hoffman, medicinsk fotvårdare
Så fixar du sommarfina fötter
Huskur för torra fötter
Huskur för torra sommarfötter: Ta ett fotbad och fila fötterna. Ta två 5-liters plastpåsar och häll 1 tesked oliv- eller rapsolja i vardera påsen. Stoppa i en fot i vardera påsen och se till att oljan fördelar sig över hälen och fotsulan. Dra över en strumpa och låt det sitta på i en timme. Torka av överflödig olja. Foto: Silberkorn/Istockphoto

Vi glömmer ofta bort våra fötter. Inte förrän de börjar göra ont eller det är dags att ta fram sommarsandalerna får de vår uppmärksamhet.

Men det krävs inte mycket för att få sommarfina fötter som tål att visas upp.

– Det räcker att man smörjer in fötterna regelbundet. Och torkar dem ordentligt, även mellan tårna, när man duschat eller badat för att vi ska slippa många av de vanligaste fotbesvären, säger Lise-Lott Hoffman, medicinsk fotvårdare vid Stockholms medicinska fotklinik.

Bäst mår fötterna om vi smörjer in dem varje dag. Salvan ska vara avsedd för fötter. Huden på fötterna är 20 gånger tjockare än på andra ställen på kroppen. Därför behöver krämen vara fetare än vanlig hudlotion. Helst ska man använda en kräm med naturliga ingredienser som bivax, olivolja eller Sheasmör och utan tillsatser.

Fila inte oftare än en gång i veckan och då med en sandfil eller pimpsten.

– Använd aldrig en metallfil. Du får bort förhårdnaden men det blir för kraftigt för huden så att den kan börja producerar än mer hård hud, säger Lise-Lott.

När man filar fötterna ska antingen foten eller filen vara fuktig, inte båda. Väljer du att fila med lätt fuktad fot, filar du tills foten är torr. Behöver du fila mer, fukta foten. Du kan fila åt vilket håll du vill, det har ingen betydelse.

Naglar ska klippas rakt av men klipp dem inte för kort. En vit tunn kant av nageln ska fortfarande synas. Sedan kan du runda av kanterna försiktigt med en nagelfil.

Peta inte heller under naglarna, du kan få infektioner. Har det fastnat smuts under naglarna, använd istället en mjuk nagelborste nästa gång du badar fötterna.

Det är nyttigt att gå barfota för de flesta. Så passa på att gå utan strumpor och skor nu på sommaren. När du går barfota får hela foten jobba, dessutom svettas den mindre och risken för fotsvamp minskar.

Man kan också träna fötter och tår genom att knipa och spreta med tårna, för de blir stela om de inte får röra på sig, precis som resten av kroppen.

Att gå barfota i skor nu på sommaren gör de flesta av oss.

– Välj då skor av läder. I skor av plast eller med plastfoder blir fötterna snabbt varma och fuktiga, säger Lise-Lott Hoffman.

Vanliga fotproblem – och hur du blir av med dem

Förhårdnader

Hård, torr och ibland gulaktig hud får du av att skorna trycker eller skaver. Ta ett fotbad och fila med en sandfil. Smörj in fötterna med en fotkräm efteråt.

Liktornar

Hård hud som tryckts inåt som en spets och som du får av skor som tryckt. Det kan vara smärtsamt. Börja med att byta skor. Ta ett fotbad och fila. Behandla med ett medel som innehåller salicylsyra och som finns på apoteket. Hos en fotvårdare kan du få hjälp med att skära ur liktorn.

Självsprickor

Djupa smärtsamma hudsprickor på hälen eller trampdynan får man oftast på sommaren då man gått barfota i träskor eller sandaler som trycker ihop hälen så att fettet i hälen drags ut. Ta ett fotbad och fila längs med sprickan. Smörj in fötterna med en fotkräm som innehåller myrsyra eller en tjärsalva. Det finns också speciella plåster, Compeed, som hjälper sprickan att hålla sig fuktig och läka inifrån.

Skavsår

Blåsor eller sår efter skor som skavt får vissa jämt, andra aldrig. Nya skor, fukt och värme ger skavsår. Sätt på ett skavsårsplåster vid minsta antydan till skav. Använd strumpor och välj skor med stor noggrannhet. Byt skor ofta. Sätt på kirurgtejp på ställen där du tror du kan få skavsår.

Fotvårtor

Vårtor är ett virus som sätter sig på hud som skadads på något sätt, som tryckskada eller självspricka. Det är inte blodet i vårtan som smittar, utan översta lagret. Ju längre den suttit, ju längre tid tar den att få bort. Fila aldrig på en vårta, då kan den sprida sig. Vårtmedel finns att köpa på apoteket. Sätt bara på medlet på själva vårtan, för att inte skada huden runt omkring. Hos en fotvårdare kan du också få hjälp.

Fotsvamp

På fuktig hud trivs och frodas fotsvamp, som är en parasit. Den sätter sig gärna mellan tårna eftersom man ofta glömmer att torka sig där efter badet.. En annan vanlig orsak är att man går i samma par varma skor hela dagarna. Så glöm inte att torka fötterna noga, byt skor – helst flera gånger per dag och använd strumpor av ull. Köp svampmedel på apoteket. Obehandlad fotsvamp kan utvecklas till nagelsvamp.

Missfärgade naglar

Att naglarna får en annan färg kan bero på flera orsaker; svamp, psoriasis och genetiskbetingade orsaker. Men den vanligaste orsaken är att skorna har klämt så att nageln skadats. Så byt skor och se till att nageln inte blir infekterad. Det tar ett år för en stortånagel att växa ut.

Fotsvett

Att ständigt svettas och känna sig ofräsch om fötterna är jobbigt. På svettiga fötter trivs också fotsvamp. Har du problem med fotsvett, tvätta fötterna dagligen. Använd ullstrumpor, byt dem flera gånger om dagen och tvätta dem i 60 grader. Använd skor av läder. Det finns sprejer och krämer att köpa på apoteket som minskar produktionen av svett.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top