Trött? Stressad? Viktproblem? Kolla sköldkörteln!

Du är trött och håglös. Eller uppskruvad och rastlös. Symtomen är diffusa och smyger sig på. Du tror att du drabbats av utbrändhet, men i själva verket kan det vara vad vi oftast kallar struma.

Fakta om Sköldkörteln

  • Sköldkörteln producerar de livsviktiga hormonerna T3 och T4 som styr kroppens ämnesomsättning.
  • En normalstor sköldkörtel är bara ett par centimeter hög och åtta centimeter bred. Vid struma blir den knölig eller som en bulle som kan trycka på strupen.
  • På senare år har forskning visat att det finns ett samband mellan rökning, stress och för hög produktion av sköldkörtelshormon.

Trött? Stressad? Viktproblem? Kolla sköldkörteln!
Struma
Möt Anneli och Gunilla som båda har drabbats av struma. Foto: Magnus Jönsson

Struma innebär att sköldkörteln är förstorad. Det är vanligt i Sverige, upp till fem till tio procent har en förstorad sköldkörtel när man undersöker den. Med det behöver inte betyda att man är sjuk. Det är först när produktionen av ämnesomsättningshormonet inte är på rätt nivå, som man blir sjuk. Fungerar inte sköldkörteln märks det i hela kroppen. Symtomen är mycket olika beroende på om produktionen är för låg eller för hög; kroppen går på sparlåga eller på högvarv.

De flesta som insjuknar i en sköldkörtelssjukdom har en underproduktion, de märker att de blir oförklarligt trötta och får ett ökat sömnbehov. Medan den som drabbas av för hög produktion känner sig stressad och får sömnproblem.
– Det är många som går länge och mår dåligt innan de söker läkare eftersom symtomen för struma är så diffusa, säger Mikael Rydén, docent i Endokrinologi vid Karolinska, Huddinge.

När ska man söka läkare?

– Är man oförklarligt trött, har menstruationsrubbningar, går upp mycket i vikt och fryser. Eller om man oförklarligt går ner i vikt, har hjärtklappning, svårt att sova och svettningar, då ska man söka läkare och be dem ta ett sköldkörtelsprov. Det är bara ett enkelt blodprov. Orsaken till att det blir fel på sköldkörtelns hormonproduktion är ofta oklar. Däremot vet man att den är ärftligt. Det man ärver är benägenheten att utveckla sjukdomen, inte typen av rubbning. Utomlands är jodbrist en vanlig förklaring, men det är ovanlig i vårt land där vi sedan 1930-talet har jod tillsatt i vårt bordssalt. Många sköldkörtelssjukdomar är fem till tio gånger vanligare bland kvinnor, än män.

Varför är det oftast kvinnor över 40 år som drabbas?

– Det vet vi inte. Det är däremot är det välkänt att det är vanligare att kvinnor får vissa autoimmuna sjukdomar, vilket många av sköldkörtelsjukdomarna är. Det innebär att det egna immunförsvaret av någon anledning attackerar kroppens vävnader, säger Mikael Rydén.

Får fler struma i dag än tidigare?

– Nej, jag tror snarare att läkarna blivit bättre på att upptäcka sjukdomen. Det är inte bara analysmetoderna som blivit enklare och bättre, utan också kunskapen om sjukdomen inom sjukvården.

Många mår psykiskt dåligt av sjukdomen, vad beror det på?

– Sköldkörtelhormonet påverkar varenda cell i vår kropp och går man med fel hormonbalans i kroppen påverkar det naturligtvis även psyket. En patient är inte frisk i och med att den uppmätta hormonnivån är rätt i blodet efter en behandling, nivån ska även återställas i varje enskild cell i kroppen och det tar ibland längre tid. Jag brukar säga det tar lika lång tid att bli frisk som den tid man var sjuk innan man fick medicinskhjälp, säger Mikael Rydén.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top