Bli fruktsmart

Slarvar du med frukt och grönt ibland? Det gör vi alla. Vi hjälper dig att välja lätt och rätt.

Bli fruktsmart
2. Nypon
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
3. Blåbär
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
4. Svarta vinbär
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
5. Björnbär
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
6. Grönkål
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
7. persilja
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
8. Paprika
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
9. Rödbeta
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
10. Vindruvor
Foto: Anna Huerta
Bli fruktsmart
Du ska äta ett halvt kilo frukt och gönt om dagen.
Foto: Anna Huerta

Fem om dagen är en god vana, men vissa grönsaker och frukter innehåller extra mycket antioxidanter, alltså sådana ämnen som kan skydda oss från kroniska sjukdomar som cancer, diabetes, grå starr, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

För ett par år sedan räknade några norska forskare ihop mängderna och fick fram den totala ”antioxidativa effekten” hos en rad livsmedel. Det är en vetenskaplig undersökning publicerad av American Society for Nutritional Sciences. Bären ligger i topp, speciellt vilda. Och valnötterna, även om de inte platsar i en frukt och grönt-lista.

Forskarna konstaterar att det är hela denna cocktail av hundratals nyttiga ämnen, en del i mycket liten mängd, som gör nytta. Det kan också finnas undergörande antioxidanter som ännu inte är upptäckta.

Tabletter med en antioxidant, till exempel E-vitamin eller betakaroten, gör inte samma nytta och kan till och med vara skadligt.
Här är tio sorter som innehåller stora mängder av hundratals olika antioxidanter.

Här är 10 smarta val i grönsaksdisken

1. Granatäpple
Modern forskning har bekräftat det som folkmedicinen sagt i århundraden: Ett undermedel. Gäller även din sallad, som blir både vacker och god med saftiga kärnor på toppen. Laboratorieförsök har visat effekt på celler från prostatacancer. I försökspersoner har åderförkalkning gått tillbaka..

2. Nypon
Proppfull av antioxidanter som bland annat kan skydda mot inflammation i tjocktarmen. Vilda slånbär är lika nyttiga. Ut i buskarna och plocka alltså! Med lite trevligt pyssel blir bären god saft och soppa.

3. Blåbär
Blå läppar? Gilla läget – det är i färgen nyttan sitter. Ha alltid djupfrysta bär hemma och strö över yoghurten. Kan göra dig smartare. Bäst är vilda och kanske ekologiska. Helt klart är att ekojordgubbar är nyttigare än vanliga. Forskning pågår.

4. Svarta vinbär
Som alla mörka bär innehåller detta odlade bär mängder med flavonoider. Ladda med svartvinbärsdrycker i kyldisken, om du inte har lyckan av egen saft.

5. Björnbär
Snäppet mer antioxidanter i detta bär jämfört med dess röda släkting. Vilt är bäst, men odlat platsar också i toppen. Mixa yoghurt med färska bär till ett supernyttigt mellanmål..

6. Grönkål
Kungen bland kålsorterna! Näringsrik, med mängder av mineraler och fibrer. Nu kommer den! Passa på att stuva, göra soppa eller skära ner i en sallad. Rödkål är också bra.

7. Persilja
Slösa med klippet över grytor och soppor. Det vackra är fullt av bland annat flavonoider och vitamin C. Har visat sig skydda mot inflammationer och tumörer i provrör och vid djurförsök.

8. Paprika
Speciellt gul och orange är nyttig. Ett par ringar på mackan på morgonen och du får i dig en stor dos av till exempel C-vitamin.

9. Rödbeta
Den röda färgen kommer från antioxidanten antocyanin. Främsta antioxidantkällan bland rotfrukter, tillsammans med potatissorten Blå kongo. Supergod och nyttig förrätt: Klyfta färska kokta rödbetor och toppa med stekt halloumi, pinjenötter, honung och klippt persilja.

10. Vindruvor
Som vanligt, tänk färg! Blå innehåller mer antioxidanter än vita. Vin är också fullt av antioxidanter.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top