• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bli fruktsmart

  Slarvar du med frukt och grönt ibland? Det gör vi alla. Vi hjälper dig att välja lätt och rätt.

  2. Nypon
  Foto: Anna Huerta

  3. Blåbär
  Foto: Anna Huerta

  4. Svarta vinbär
  Foto: Anna Huerta

  5. Björnbär
  Foto: Anna Huerta

  6. Grönkål
  Foto: Anna Huerta

  7. persilja
  Foto: Anna Huerta

  8. Paprika
  Foto: Anna Huerta

  9. Rödbeta
  Foto: Anna Huerta

  10. Vindruvor
  Foto: Anna Huerta

  Du ska äta ett halvt kilo frukt och gönt om dagen.
  Foto: Anna Huerta

  Fem om dagen är en god vana, men vissa grönsaker och frukter innehåller extra mycket antioxidanter, alltså sådana ämnen som kan skydda oss från kroniska sjukdomar som cancer, diabetes, grå starr, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

  För ett par år sedan räknade några norska forskare ihop mängderna och fick fram den totala "antioxidativa effekten" hos en rad livsmedel. Det är en vetenskaplig undersökning publicerad av American Society for Nutritional Sciences. Bären ligger i topp, speciellt vilda. Och valnötterna, även om de inte platsar i en frukt och grönt-lista.

  Forskarna konstaterar att det är hela denna cocktail av hundratals nyttiga ämnen, en del i mycket liten mängd, som gör nytta. Det kan också finnas undergörande antioxidanter som ännu inte är upptäckta.

  Tabletter med en antioxidant, till exempel E-vitamin eller betakaroten, gör inte samma nytta och kan till och med vara skadligt.
  Här är tio sorter som innehåller stora mängder av hundratals olika antioxidanter.

  Här är 10 smarta val i grönsaksdisken

  1. Granatäpple
  Modern forskning har bekräftat det som folkmedicinen sagt i århundraden: Ett undermedel. Gäller även din sallad, som blir både vacker och god med saftiga kärnor på toppen. Laboratorieförsök har visat effekt på celler från prostatacancer. I försökspersoner har åderförkalkning gått tillbaka..

  2. Nypon
  Proppfull av antioxidanter som bland annat kan skydda mot inflammation i tjocktarmen. Vilda slånbär är lika nyttiga. Ut i buskarna och plocka alltså! Med lite trevligt pyssel blir bären god saft och soppa.

  3. Blåbär
  Blå läppar? Gilla läget – det är i färgen nyttan sitter. Ha alltid djupfrysta bär hemma och strö över yoghurten. Kan göra dig smartare. Bäst är vilda och kanske ekologiska. Helt klart är att ekojordgubbar är nyttigare än vanliga. Forskning pågår.

  4. Svarta vinbär
  Som alla mörka bär innehåller detta odlade bär mängder med flavonoider. Ladda med svartvinbärsdrycker i kyldisken, om du inte har lyckan av egen saft.

  5. Björnbär
  Snäppet mer antioxidanter i detta bär jämfört med dess röda släkting. Vilt är bäst, men odlat platsar också i toppen. Mixa yoghurt med färska bär till ett supernyttigt mellanmål..

  6. Grönkål
  Kungen bland kålsorterna! Näringsrik, med mängder av mineraler och fibrer. Nu kommer den! Passa på att stuva, göra soppa eller skära ner i en sallad. Rödkål är också bra.

  7. Persilja
  Slösa med klippet över grytor och soppor. Det vackra är fullt av bland annat flavonoider och vitamin C. Har visat sig skydda mot inflammationer och tumörer i provrör och vid djurförsök.

  8. Paprika
  Speciellt gul och orange är nyttig. Ett par ringar på mackan på morgonen och du får i dig en stor dos av till exempel C-vitamin.

  9. Rödbeta
  Den röda färgen kommer från antioxidanten antocyanin. Främsta antioxidantkällan bland rotfrukter, tillsammans med potatissorten Blå kongo. Supergod och nyttig förrätt: Klyfta färska kokta rödbetor och toppa med stekt halloumi, pinjenötter, honung och klippt persilja.

  10. Vindruvor
  Som vanligt, tänk färg! Blå innehåller mer antioxidanter än vita. Vin är också fullt av antioxidanter.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!