Vårt moderna liv är helt fel för en kropp som konstruerades på stenåldern. Vi är gjorda för att gå, stå och ligga – inte sitta stilla timmar i sträck, stirrande på en skärm en halvmeter framför oss.
Det bästa vi kan göra är enkelt, och ändå så svårt: Bli medvetna och röra lite på oss.
– Den bästa arbetsställningen är nästa arbetsställning, säger Merete Soneby, ergonom på Previa. Alldeles för många sitter stilla framför datorn och har besvär helt i onödan.
För det första: Du har lagen på din sida och har rätt att få den utrustning du behöver för att undvika fysiska besvär av de arbetsuppgifter du måste utföra. Men arbetsmiljölagen ger också dig som anställd ett ansvar.
Har du tillgång till hjälpmedel ska du använda dem, till exempel ställa dig upp ibland om du har höj- och sänkbart bord. Det gäller också att tala om för chefen att det gör ont.
– Var uppmärksam på den egna kroppen och se tidiga tecken på smärta, säger Merete Soneby. Ofta kommer de inte förrän efter jobbet, när man slappnar av. Stresshormonerna blockerar smärtan så länge man jobbar.
Här är några saker du kan göra för att inte få ont
• Ta en mikropaus efter 45 minuter. Titta ut genom fönstret, luta dig tillbaka och sträck på dig. Ha en äggklocka på jobbet om det hjälper dig att få pausen att bli av.
• Lär dig göra en av de rörelser Merete tipsar om och gör den tre gånger om dagen i tre månader. Lär dig sedan nästa. Tänk på att den bästa rörelsen är den som blir av.
• Ställ dig upp och jobba om du kan. Du ökar cirkulationen och minskar risken för urkalkning av benstommen. Dessutom förbränner du lite mer energi.
• Lär dig ett kortkommando om dagen, så du kommer bort från det ansträngande mus-/meny-jobbet. Byt mushand. Efter några timmar känns det vant.
• Träna på fritiden. Sammanlagt en halvtimme om dagen så att pulsen går upp, går att dela upp på 10-minuterspass. Styrka 2 – 3 gånger i veckan.
40 procent lider av musarm
• Två tredjedelar av alla förvärvsarbetande svenskar använder datorn i jobbet. Av dem använder hälften datorn mer än halva arbetstiden.
• Stress gör att hälsoriskerna med ett stillasittande jobb ökar. Allt fler uppger att de inte har tid att ta korta pauser. En tredjedel drar varje vecka in på lunchen, arbetar över eller tar med sig jobb hem.
• En tredjedel tycker att de har påfrestande arbetsställning och lika många uppger att de varje vecka har ont i övre delen av ryggen eller nacken.
• 40 procent av alla datoranvändare har mer eller mindre ont i “musarmen”.
• Belastningsbesvär står bakom en majoritet av alla sjukskrivningar.
Källa: “Arbetsmiljön 2005” av SCB och studie från 2007 av undersökningsföretaget Zapera, på uppdrag av företaget Contour Design.
Av: Anette Sievers