Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader

Njut av vackert hantverk, lokala delikatesser och stämningsfull julmusik. Här är 10 populära julmarknader i Sverige.

Glasriket bjuder på glitter och hyttsill  

Var? Kosta i Småland.

www.destinationkosta.se/jul-i-kosta

När? 10 november–23 december. 

Julmarknaden Kosta julmarknad invigs redan den 10 november av tv-profilen Ernst Kirchsteiger. Där­efter väntar en och en halv månads julfirande – mitt i glasriket.
Julshow, glashantverk och en stämningsfull tomte- och vintervärld förvandlar Kosta julmarknad i Småland till ett julparadis. I bodarna säljs bland annat hantverk från glashyttan i Kosta. Särskilt populära är det specialtillverkade julgranspyntet – glittriga glas­stjärnor och skira glaskulor. Här finns också handstöpta ljus, ull­produkter, smide och keramik.
Julmarknadens program är ambitiöst – ena dagen bjuds det på träningsevent med systrarna ­Kallur, nästa dag är det julhyttsill med Ann-Louise Hanson. För den som undrar: hyttsill är en gammal tradition i glasriket som går tillbaka till tiden då hyttan var bygdens samlingspunkt. 

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
På Kostas julmarknad kan även en häst få julfeeling. Njut av en unik miljö och varm stämning.

Fira midvintern på samiskt vis

Var? I Jokkmokk.

www.jokkmokksjulmarknad.se

När? 8–9 december.

Julmarknaden: Jokkmokk ligger vid norra polcirkeln, i en trakt där solen inte förmår stiga över horisonten under december månad. Ett klassiskt sätt att fira midvintern är att gå på Jokkmokks årliga julmarknad. Här kan man åka hästskjuts i tomtens rissla, shoppa samiskt hantverk i pop-up-butiken Tjoakke, gå en historisk vandring i Jokkmokk och smaka på norrländska delikatesser och lokal samisk mat. Här bjuds dessutom på utställningar, dans och teaterföreställningar. Allt i en riktigt stämningsfull miljö. 

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
Både barn och vuxna kan pröva att åka efter en ren. Foto: Carl-Johan Utsi

41 bodar pryder Stortorget

Var? Stortorget i Gamla stan i Stockholm.

www.stortorgetsjulmarknad.com

När? 24 november–23 december.

Julmarknaden Gamla stans julmarknad på medeltida Stortorget i Gamla stan i Stockholm har till och med fått brittiska dagstidningen The Telegraph att höja på ögonbrynen. Journalisten Paul Wade kallar det Sveriges bästa julmarknad och tipsar om att det går att göra prisvärda fynd: “Se till att ta hem en smak av Sverige: saffransbullar och vakuumförpackade korvar gjorda av – berätta inte för barnen – renkött”. Men hit har även svenskarna vallfärdat i över 80 års tid. Den klassiska julmarknaden slog upp portarna för första gången år 1837, i år finns här 41 bodar med karameller, konstsmide, julkorvar, sockervadd och keramik. 

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader

Ekenäs slott i vacker julskrud

Var? Ekenäs slott, utanför Linköping.

www.ekenasslott.se/aktiviteter/julmarknad

När? 15–18 november. 

Julmarknaden Ekenäs slott är ett riktigt medeltida sagoslott med tinnar och torn. Under julmässan kläs hela det pampiga slottet i julskrud med marschaller och facklor – allt för att skapa den där gemytliga julstämningen. I stallet, boden, ekonomibyggnader, slottskällaren samt flygeln ställer över 80 hantverkare ut. Och i matboden finns julbordets alla läckerheter uppdukade – dofter och smaker är en upplevelse i sig. Man kan även gå en guidad tur på slottet och (för barn) spökvandring. 

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
Ekenäs slott, vackert som ett sagoslott.

Gammaldags marknad

Var? Falu gruva i Falun.

www.falugruva.se/event/

När? 9 december. 

Julmarknaden Brända mandlar, julkransar och lokalt producerad mat – här finns allt som hör en gammaldags julmarknad till. För att komma i julstämning, promenera till marknaden genom stadsdelen Elsborg och Bergshauptmansgatan som är upplyst av marschaller. Väl på marknaden gör man rätt i att frossa i kryddiga korvar, kolbullar, soppa, hembakat bröd – och förstås varm glögg. Under dagen erbjuds guidade turer under jord och med häst och vagn. 

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
Gammaldags hantverk i Falun.

Sprakande eldar och körsång

Var? Jamtli i Östersund.

www.jamtli.com

När? 7–9 december.

Julmarknaden Julmarknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli pågår i tre intensiva dagar, och brukar locka 20 000 personer. Räkna med häst och släde, hundspann, pepparkakshustävling, sprakande eldar, körsång i Jamtli kyrka, gammaldags julfirande i Näsgården och, förstås: 200 utställare som säljer lokalproducerad mat och lokalt hantverk.

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
Räkna med häst och släde, sprakande eldar och körsång. Foto: Erik Westberg

Julgodis, glögg och kakor

Var? På Skansen i Stockholm.

www.skansen.se/sv/julmarknad

När? 24 november–16 december. 

Julmarknaden Skansens julmarknad är en Stockholmstradition som heter duga med över 110 år på nacken. Här pågår försäljning från drygt 70 bodar – allt från julgodis, glögg och kakor till hantverk och pyssel säljs. Och Skansen vore inte Skansen om man inte kunde lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka, julpyssla i Skogens hus och dansa runt granen. Passa dessutom på att hälsa på djuren utomhus och på Lill-Skansen.

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
Kom hungrig till Skansen. Foto: Maria Johansson

En av Sveriges största julmarknader

Var? Tjolöholms slott, Halland

www.tjoloholm.se/aktuellt/julmarknad

När? 16 november–2 december.

Julmarknaden Tjolöholms slotts julmarknad är en av Västsveriges största, med ett hundratal utställare. Under den här tiden glimrar hela godset av ljus och traditionsenligt julmys. I det julpyntade slottet tar tomtefar emot barnens önskelistor. Varje dag är det nya punkter i programmet, däribland en suggestiv eldshow. Passa på att titta på slottets övre våningar och ät något i slottsmatsalen eller i tjänstefolkets matsal. Sist, ett litet köptips: slottets eget te brukar vara en uppskattad present.

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
… och så skulle jag vilja ha det här nya tv-spelet som min kompis Pontus…

Upplev en medeltida marknad

Var? I Visby på Gotland.

www.medeltidsveckan.se/jul

När? 7–9 december. 

Julmarknaden Medeltidsveckan i vinterskrud? Ja, numera lockar Visby också med en medeltida julmarknad med eldshow, skådespel, fackeltåg, konsert med medeltida sånger, medeltida julpub, mjödprovning och försäljare från när och fjärran. Och självklart spelar de medeltida kläderna en stor roll, precis som de gör sommartid. Så på med mantel och hjälm och upplev vinterversionen av Visby. 

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader
Foto: korkeakoski, stock.adobe.com

Julverkstad, nöjen och ny isshow

Var? På Liseberg i Göteborg. 

www.liseberg.se/jul-pa-liseberg

När? 16 november–30 december (inte alla dagar, se hemsidan).

Julmarknaden: Under julen förvandlas hela Liseberg till en glittrande julsaga. Tusentals lampor lyser upp träd, attraktioner och byggnader. En ny isshow, Svansjön, har premiär och tomtefar visar upp sin julverkstad. Flera åkattraktioner håller öppet, restaurangerna serverar läckerheter och det säljs julgotter och hantverk. 

Stor guide – här är Sveriges bästa julmarknader

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top