Jonas Uhlbäcks podcast med äldre gör succé: ”Det är ju de äldre vi ska lära oss av”

Han gjorde raketkarriär som mäklare ­ men insåg att det livet inte passade honom. Idag driver Jonas Uhlbäck podcasten ”Lyssna på de äldre” där han reser runt i landet och samtalar med människor ur den äldre generationen. ”Nu följer jag mitt hjärta”, säger han.

Jonas Uhlbäck är uppvuxen i Borlänge. Där bodde även ­farfar Martti – som på ett sätt, utan att veta om det, gav Jonas idén till den podcast han idag driver.

– Farfar och jag stod varandra väldigt nära. Han var en vän i vardagen och en fantastiskt fin människa. När han dog för lite mer än fyra år sedan letade jag i min mobil­telefon efter något videoklipp där jag kunde höra hans röst. Jag insåg att mycket av hans historia försvann i tomma intet dagen då han gick bort.

Jonas lutar sig fram samtidigt som han fortsätter:

– Jag kände ett kall. Jag ville bevara andra äldres historier.

Jonas Uhlbäck

Ålder: 34 år.
Familj: Flickvännen Camilla, bebis på väg.
Bor: Stockholm.
Gör: Driver podden ”Lyssna på de äldre”, studerar tv-­produktion.
Intressen: Umgås med familj och vänner, mat och dryck, naturen, sport och att resa.
Framtidsdröm: Arbeta framför kameran.
Instagram: lyssnapadealdre.
Aktuell: Med tredje säsongen av ”Lyssna på de äldre”.

Podden ”Lyssna på de äldre”

Vid den tidpunkten arbetade Jonas som fastighetsmäklare. Han hade flyttat till Stockholm med stora drömmar och lokaltidningen i Borlänge skrev om dalmasen som gjorde raketkarriär i mäklarbranschen. Men var det verkligen detta han drömt om?

– Vad är lycka? Ytliga framgångar runt Stureplan?

”Jag är 34 år, det blir också ett möte mellan generationer i podden.” Jonas hoppas kunna integrera olika generationer med varandra. Här är det Jonas mormor, Margitta, 83 år, som berättar. Foto: Privat

Jonas tystnar ett ögonblick och förklarar därefter att han kom till insikten att jakten på pengar och framgång inte lockade honom längre. Det var fel berg han sprang uppför. Han bestämde sig för att sluta som mäklare och snart började fröet som såddes då farfar Martti dog växa till konkreta planer. I februari förra året släpptes det första avsnittet av podcasten ”Lyssna på de äldre”, där människor, äldre än 70 år, delar med sig av sina livshistorier.

– Det är en stor händelse för många av de jag träffar. Någon lyssnar, de får göra sina röster hörda. Det är också poddens grundtanke, att lyfta fram äldre. Jag vill ge dem en plats i media som de inte har idag, men verkligen förtjänar. Det är ju de äldre vi ska lära oss av. Men ofta glöms de bort.


LÄS ÄVEN: Fading beauties: ”Sluta se ålder som en förlust, det är en tillgång”


För att poddsamtalen ska bli så genuina som möjligt åker Jonas, i stället för att spela in i en studio, hem till de som gästar podden.

– De ska få vara i sin trygga miljö. Det känns också viktigt för mig att det inte blir en Stockholmspodd.

”Underbart att snacka kärlek med någon som varit med sin man i 70 år”

I samhället Götene, nära Vänern, mötte han nyligen 79-åriga Agneta.

– Hon växte upp i en adlig familj men var lite av en rebell och flyttade till ett hippie­kollektiv, berättar ­Jonas och ler en aning.

Han konstaterar sedan att han verkligen njuter av alla dessa samtal han, tack vare podden, får förmånen att ha.

– Det är ju helt underbart att till exempel snacka kärlek med någon som varit med sin man i 70 år!

87-åriga Anita berättar för Jonas om en tuff uppväxt men också om bilresor i Italien med Povel Ramel. Foto: Privat

Många gånger har Jonas vikt sig dubbel av skratt men ofta rinner också tårarna.

– Det här handlar om vanliga människor och deras unika historier. Det är nog anledningen till att podden blivit så populär. Vi pratar mycket om livet nu, inte bara om hur det var under andra världskriget. Hur är det att vara äldre i Sverige idag?


LÄS ÄVEN: Ulf Elfving: ”Det är kul att bli gammal, rentav skönt”


98-åriga Marvel, som medverkar i poddens andra säsong, pratade om hur påtaglig ensamheten kan bli. Men hon berättade även om hur hon klär upp sig för sin egen skull och delade med sig av minnen från när hon var ung och jobbade på kändishotell i Stockholm – och kom vilse i Singapore.

– Det kan handla om lättsamma roliga händelser, det behöver inte alltid vara något livsavgörande, säger Jonas. Det är högt och lågt. Jag lär mig jättemycket. Vad handlar livet om? Tänk att få ställa en sådan fråga till någon som är 90 plus.
Vid ett tillfälle blev svaret på den stora frågan ”ta hand om varandra”.

Tar del av stora lärdomar

– De största lärdomarna jag tagit med mig är att man ska komma ihåg att visa uppskattning och kärlek. Det handlar om att ge av sig själv till andra.

Många poddgäster pratar också om att de inte fått sagt det de ville säga – och att man ska våga.

– Säg allt du vill till människor du tycker om. Våga även gå din egen väg. Det flera av de äldre ångrar är att de inte lyssnade på sitt hjärta – ”att jag inte vågade göra det jag kände var min passion”. Just att man ska våga är något återkommande som många nämner.

Yngve, 100 år, visar Jonas fotografier från uppväxten i Gästrikland och berättar om hyss han gjorde i barndomen. Foto: Privat

Ett poddsamtal Jonas minns starkt är det han hade med 95-åriga Märta. Hon berättade om sista dagen på sjukhuset med maken Curt, som Märta levt med i över 60 år.

– Hon sa allt hon ville säga till honom, sedan dog han. Det kändes som om jag var med i rummet. Jag blev väldigt berörd. Det är så vackert att gästerna verkligen delar med sig. Det lämnar avtryck hos mig – och förhoppningsvis även hos lyssnarna.


LÄS ÄVEN: Ålderismen möter motstånd: Vår bästa tid är nu


Säsong tre av ”Lyssa på de äldre”

Just nu spelar Jonas in ­säsong tre av ”Lyssna på de äldre”. De nya avsnitten släpps löpande och varje säsong består av tio avsnitt på vardera drygt en timme.

Ett avsnitt som betyder ­extra mycket för Jonas personligen är det tredje avsnittet i säsong ett. Där medverkar mormor Margitta, 83.

– Jag kommer lyssna på det samtalet hur många gånger som helst under mitt liv. Jag ska få en son nu i ­februari, som också kommer kunna få lyssna på mitt samtal med mormor. Det blir lite som dokumenterad släktforskning. Jag är jätteglad över att mormor ville vara med.

Jonas hemma hos Ingrid, 80, i Vetlanda. Foto: Privat

Jonas förklarar att poddlyssnare ofta skriver till honom och önskar få sina äldres historier bevarade.

– Det känns fint när barn och barnbarn hör av sig. Jag känner igen mig så mycket i dem. Farfars historia försvann men nu kan jag bevara andras historier genom podden. Det känns som om jag gör ett jobb som verkligen ­betyder något, för många.

Fin respons

Utöver att de inspelade ­samtalen blir betydelsefulla för de direkt berörda familjerna har Jonas fått meddelanden från lyssnare som berättat att de saknar sin mormor ­eller morfar men funnit tröst i att lyssna på andra äldres röster. Även äldre uppskattar att lyssna på andra äldre, där finns en igenkännings­faktor.

– Jag har fått väldigt fin ­respons. Alla är så tacksamma – både lyssnare och gäster. Det ger mig energi att fortsätta. De här historierna tar aldrig slut och jag lär mig alltid något nytt av varje gäst.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top