Frida Skybäcks romaner blev terapi: ”Att skriva ger att slags kontrollerat utlopp för ångesten”

Som barn smög hon in egna hophäftade ­berättelser bland böckerna på biblioteket hemma i Örkelljunga. Tioåriga Frida Skybäck ville så gärna att någon skulle hitta och läsa dem. Nu har hon läsare i 13 länder och har nyligen utkommit med sin senaste deckare i serien om den överambitiösa polisutredaren Fredrika Storm.

Det krävs uthållighet för att bli författare. Och det har Frida Skybäck. I åratal skrev hon på kvällar, helger och semestrar innan hon kunde säga upp sig från sitt jobb och leva på böckerna. Nu är hon aktuell med den tolfte ordningen, ”Skuggvarg”, där brott begås i akademisk miljö i Lund.

Hon har skrivit både historiska romaner och feelgood innan hon landade i krim­litteraturen. Men typiska ­ingredienser i hennes böcker, oavsett genre, är handlingskraftiga kvinnliga huvud­personer, en blandning av ­nutid och dåtid och någon form av gåta.

– Det finns faktiskt en slags deckarintrig i alla min böcker, konstaterar Frida.

– De handlar om svåra händelser, människor som dör eller försvinner. Jag är intresserad av smärtpunkterna i livet. Hur reagerar man när allting faller? Vad är det som kan få vanliga människor att gå över gränsen och göra ­saker som ingen hade trott? Det finns så många lager inom en människa, vi vet sällan allt ens om dem som står oss närmast. Det där intresserar mig mer än att skriva om galna seriemördare.

Frida Skybäck

Ålder: 44 år.
Familj: Maken Antonio Plasencia och döttrarna Tilda, 13, och Klara, 11 år.
Bor: I Lund.
Yrke: Författare. Har arbetat som lärare. Undervisar i en webbaserad skrivarskola.
Gör: podcasten ”Författarpodden” tillsammans med Agnes Hellström.
Böcker i urval: Debuterade 2011 med den historiska romanen ”Charlotte Hassel”, Frank förlag, ”Bokhandeln på Riverside Drive”, ”De rotlösa” LB förlag. Därpå inleddes en deckarserie från Lund med ”Svartfågel” och uppföljaren ”Järnblomma”, Polaris.
Aktuell: Med ”Skuggvarg”, del tre i Lunda-serien och medverkar i Icakurirens Kulturkryssning den 24 november.

Skriver vid köksbordet

Intrigerna smider hon i den lugnaste av miljöer – hemma vid köksbordet i ett radhusområde i Lund. Skrivandet är lust och glädje men också ett sätt att besvärja de egna rädslorna.

– Jag är jätteorolig av mig. Går barnen till Ica är jag övertygad om att de inte ska komma hem igen. Jag får verkligen jobba med de tankarna hela tiden. Att skriva ger att slags kontrollerat utlopp för ångesten eftersom det är jag som bestämmer vad som ska hända.

– Det är nog också anledningen till att kriminal­litteratur är så populär. Det är en form av terapi. Man sitter hemma i sin trygga läsfåtölj och får chansen att bearbeta en massa känslor och fundera på hur man skulle reagera i en utsatt situation.

Frida Skybäck var från början inställd på just deckare men hennes första manus fick nobben av förlagen. Ett av dem gav ändå uppmuntrande feedback. De gillade speciellt ett tillbakablickande avsnitt i berättelsen och det slutade med att Frida i stället skrev en historisk roman. Den utkom 2011 och följdes av fyra till, varav en tri­logi om tre adliga systrar på 1800-talet och deras invecklade turer kring kärlek och giftermål.

“Jag slutade aldrig tro på mig själv”, säger Frida Skybäck om åren när hon envist skrev på varje ledig stund för att hennes författardröm var så stark. Foto: Hans Jonsson

Här ville hon dock inte fastna utan gick vidare till att skriva modern feelgood. Till Fridas stora överraskning tackade hennes dåvarande förlag nej till ”Bokhandeln på Riverside Drive”.

– Bokbranschen är stenhård. Även utgivna författare blir refuserade, säger Frida som 2014 startade ”Författarpodden” tillsammans med kollegan Agnes Hellström för att ge en osminkad inblick i skrivandets ensamhet och vedermödor och förlagens enorma övertag.

Träffade maken i London

Själv fick hon revansch. ”Bokhandeln på Riverside Drive” plockades upp av en annan förläggare och blev Frida Skybäcks stora genombrott. Den handlar om en svensk kvinna som ärver ett charmigt men olönsamt antikvariat i London. Den har sålt bra i både Sverige och utlandet.

Inspirationen kom från de två år Frida tillbringade i London efter studenten. Där försörjde hon sig bland annat på att stå i en affär som även innehöll en bokavdelning. ­Efter uppväxten i skånska Örkelljunga var det en underbar period i en underbar stad och där träffade hon sin blivande man.

– Vi blev snabbt tvungna att välja var vi skulle slå oss ner om vi skulle bygga något varaktigt. Antonios hemland Mexiko kändes för långt bort för mig och London var för dyrt – vi hade bara råd med ett rum i ett kollektiv långt ute i förorten – så det fick bli Sverige. Innan dess bodde vi några månader i Mexiko medan han sökte uppehållstillstånd.


LÄS ÄVEN: Jonas Jonasson debutroman sålde som smör: ”I det familjekaos jag hade, betydde boken ingenting”


Så kom det sig att Frida gifte sig, nyss fyllda 21, med en kille som hon känt i ett halvår. Det hade knappast hänt med en svensk pojkvän och hon medger att hon skulle bli betänksam om någon av hennes båda döttrar kommer på samma idé. Men i hennes eget fall visade det sig vara helt rätt.

– Dels är det underbart att gifta sig när man är jätteförälskad, dels hjälpte det oss över de svårigheter Antonio mötte. Han, som hade påbörjat en utbildning till pilot i Mexiko, fick starta om från noll. Jobba på McDonald’s, läsa svenska, sedan plugga in gymnasiekurser som han redan hade – eftersom de inte dög i Sverige – och därefter skaffa sig ett yrke.

Hade vi inte varit gifta hade han nog gett upp och flyttat härifrån. Så gick det för mina väninnor med utländska pojkvänner.

De valde båda att bli lärare, Frida i historia och språk. Ett jobb som slukade henne med hull och hår.

– Det yrket har inga begränsningar. Barnen behöver ständigt hjälp och du vill inget annat än hjälpa dem. Dessutom ska det hela tiden sparas så lärarna får mer och mer att göra. Jag satt uppe på nätterna för att försöka komma ikapp, fick svårt att sova, drogs med ständiga infektioner.

Hoppade av lärarjobb

– Jag såg också hur utvecklingen gick allt mer mot att eleverna och deras föräldrar skulle vara kunder som vi skulle erbjuda en service. Hade de klagomål så var det deras synpunkter som gällde. Föräldrar förstår inte alltid att det är barnen som förlorar på att man ständigt ifrågasätter lärarna. Något har blivit helt fel i skolan.

Nej, läraryrket är inget för duktiga flickor, konstaterar Frida luttrat. Hon hamnade i en utmattningsdepression, fick lära sig säga nej, och gick ner på deltid. Det romanskrivande hon envist framhärdat med på sin minimala fritid, fick nu mer utrymme och till slut, efter framgången med ”Bokhandeln vid Riverside Drive” kunde hon släppa anställningen helt.

Var kommer ett sådant skriv-driv ifrån?

– Jag älskade böcker redan som liten och tyckte att det var häftigt att jag kunde hitta på historier som fick människor att känna saker; att det var roligt, spännande eller intressant.

Fridas egna favoriter

  • Jane Harper ”Skriver deckare från den australiensiska landsbygden. ’En förlorad man’ var fantastisk”.
  • Cara ­Hunter. ”Har gett ut en hel serie som jag gillar om kriminalkommissarie Adam Fawley vid Oxford-polisen”.
  • Chris Whitaker. ”En annan bra brittisk deckarförfattare med en helt egen röst. Läs till exempel ’Slutet blir vår början’”.

Gömde alster

Som femåring hade hon lärt sig läsa och skriva och satt och plitade ihop meningar till små berättelser – ”jag trodde alla barn höll på så” – och hon minns lyckan när hon så småningom fick en elektrisk skrivmaskin i julklapp. På den skrev hon små alster som hon placerade ut bland böckerna på biblioteket i Örkelljunga i hopp om att någon skulle låna dem.

Dit hade familjen flyttat när Frida var i förskole­åldern. En liten ort med fin natur där barn kunde röra sig fritt. Men att komma utifrån och tala en annan dialekt var inte helt enkelt.

– Jag blev en observatör, en som iakttar vid sidan av. Det går hand i hand med att vilja skriva. Man försöker bearbeta det man är med om, försöker förklara och förstå sin omgivning, säger Frida.

Deckargenren är tacksam om man vill studera samhället och människorna. Fridas brottsbekämpare är ett ­omaka par vid Lundapolisen: Den unga lantisen Fredrika Storm som går helt upp sina fall (japp, en duktig flicka), och den distingerade Henry Calment som aldrig skulle få för sig att klämma en hamburgare bakom ratten i polisbilen utan vill sitta ner vid vit duk på lunchen och egentligen inte behöver jobba för sitt uppehälle.


LÄS ÄVEN: Lisa Ridzéns debutroman har sålts till 30 länder: ”Jag har alltid varit fascinerad av manlighet”


”Skuggvarg” är den tredje boken om Fredrika och Henry. Den handlar om sexuella övergrepp, mord och ett försvinnande i den på ytan så polerade universitetsvärlden. Frida har själv känt av kvinnors utsatthet. Hon blev antastad i en folksamling i Hyde Park när hon bodde i London.

– Det stod en kvinna och talade vid Speakers Corner. Hon häcklades av en massa män så jag gick dit och ställde mig bland åhörarna för att stötta henne. Då kommer den här mannen, knäpper upp byxorna och börjar trycka sig mot min kropp.

– Det var otroligt obehagligt men det jobbigaste var min egen reaktion. Att jag – som hade varit övertygad om att jag skulle försvara mig i ett sådant läge – blev helt ­paralyserad.

Numera vet hon att ofrivillig handlingsförlamning, så kallad frozen fright, drabbar en majoritet av dem som utsätts för sexuella övergrepp. Det är en av kroppens auto­matiska reaktioner på ett starkt hot – att ”spela död”.

– När han släppte mig letade jag upp några poliser och anmälde händelsen. De undrade om jag verkligen ville gå vidare med detta. Det skulle bli väldigt jobbigt för mig, varnade de.


LÄS ÄVEN: Björn Hellberg om nya Wall-deckaren, tennisen och kärleken: ”Vi förlovade oss mellan matcherna”


Det här var innan världen hade hört talas om metoo, innan det blivit uppenbart för alla hur utbrett det är med sexuella trakasserier och hur trötta offren är på att tiga och ta på sig skammen. Men trots att tidsandan vid millennie­skiftet inte var vad den är nu så framhärdade Frida med sin anmälan och mannen dömdes till ett kortare fängelse­straff. Tyvärr brukar ju även offret få en påföljd, i hennes fall en förhöjd vaksamhet när hon vistas ute ensam. Den sitter fortfarande i.

Räkna med fler fall

– Kontraktet vi har i samhället – att jag kan gå här på gatan utan att någon attackerar mig – är liksom brutet.

Frida Skybäck delar sitt rättspatos med den fiktiva Fredrika Storm, en kvinna som verkligen orkar vara obekväm för att sätta dit den skyldige. Böckerna innehåller också sidohistorier om Fredrikas och Henrys privatliv som det går att nysta vidare på i åtskilliga böcker.

Vi kan räkna med fler svårlösta fall i Lundatrakten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top