Jonas Jonasson debutroman sålde som smör: ”I det familjekaos jag hade, betydde boken ingenting”

Som mest sålde han 7 000 böcker om dagen – bara i Tyskland. Nu är Jonas Jonasson tillbaka med ännu en underbar skröna med munter klurighet i centrum. Men själv kämpar han fortfarande med att återta barndomens sorglöshet.

Egentligen är han en dröm att intervjua – om det inte vore för att vi har ett begränsat antal sidor att hålla oss till. För när Jonas Jonasson kommer igång är det bara att hålla i hatten och trycka på play på bandspelaren, ända tills du inser att du har stoff till tre nya romaner, men kanske inte så mycket… låt oss kalla det struktur… i samtalet.

En fråga om barndomen kan hamna på en bar i Tokyo, en diskussion om framtiden blir en filosofisk utvikning om Voltaires storhet och ett resonemang om nya boken, ja den kan ta vägen precis var som helst, till exempel varför vår nuvarande kung valt att hemligstämpla vissa dokument…

Det är kanske inte så konstigt att mamma Lilly Jonasson på 70-talet blev inkallad till en lärare som tyckte att tio­årige Jonas (eller Pär-Ola som han hette då) borde sluta läsa serietidningar. ”Han fantiserar för mycket”, sa läraren. ”Dra åt skogen”, sa mamma.

Jonas Jonasson

Ålder: 63 år.
Bor: I Mörby centrum och på Lidingö.
Familj: Hustru Aryan och en 17-årig son.
Bakgrund: Journalist på Smålandsposten och Expressen, startade medieföretaget OTW. Debuterade med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” 2009.
Aktuell: Nya romanen “Algot, Anna-Stina och det välsignade brännvinet”, Bokförlaget Polaris.

En titt i Jonas Jonassons huvud är säkert en dröm för den som forskar i kreativitet, men det är först för ett år sedan som Jonas fick en förklaring till varför hans liv ofta har gått på högvarv.

Men det återkommer vi till.

Skrivit ”Algot, Anna-Stina och det välsignade brännvinet”

Nu ska vi först få ordning på den nya boken, som är en äkta Jonas Jonasson-pikaresk om Algot Olsson, den minst sagt frigjorda Anna-Stina och en brokig skara människor i småländska Värend. Handlingen utspelar sig i mitten av 1800-talet, där den före detta grisbonden Algot tvingas förkovra sig i den sköna konsten att bränna brännvin. Snart möter han Anna-Stina som i smyg trycker upp böcker av dåtidens skandal­författare Carl Jonas Love Almqvist. Dessutom har hon anammat Almqvists påtagligt moderna idéer om äktenskap och kvinnans rättigheter från boken ”Det går an” – till sin pappas förtvivlan.

”I det familjekaos jag hade, betydde egentligen boken ingenting.” Foto: Peter Knutson

Det är sällan du skrattar högt när du läser en bok idag, men det går inte att motstå Jonas berättarglädje och plötsligt känner du hur underbart det är att förlora sig i en värld långt ifrån dagens litterära trender med sorgliga uppväxtskildringar och tung autofiktion. Dessutom med en nypa historielektion på köpet. Vilket sammantaget säkert är några skäl till framgångarna, eller vad tror han själv?

– Ja, det tror jag. Ett annat skäl jag funderat över är att mina karaktärer många gånger är respektlösa mot makten på ett uppfriskande sätt. Det är nog en dröm för många att få säga ifrån inför den som ständigt sätter sig på dem.

Vi ses i hans stora ljusa lägenhet i Mörby centrum utanför Stockholm. 17-årige sonen håller sig på sitt rum, hustrun är i huset på Lidingö, men det är här i soffan eller på balkongen som Jonas Jonasson hamrar fram sina romaner. Fötterna på bordet, en kudde under datorn och så är han igång. Den fantastiska mattan under bordet är ett fynd från hans fru Aryans iranska släkt, men de vackra Mårbacka-pelargonerna och örtodlingarna i köksfönstret är Jonas egna hemmapyssel.

Genombrott med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”

Det är lätt att charmas av Jonas till synes lättsamma sätt, men i själva verket kämpar han fortfarande med att återta barndomens sorglöshet. Det stora genombrottet kom 2009 med boken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, men samtidigt var Jonas mitt uppe i en uppslitande skilsmässa och vårdnadstvist. Äktenskapet och flytten till Lugano i Schweiz, hade förvandlats till en mardrömstillvaro. När agenter ringde och berättade om osannolika försäljningssiffror kände sig Jonas mest – tom. Ensam med en liten pojke mitt i en familjetragedi, samtidigt som journalister från hela världen hörde av sig.

– I det familjekaos jag hade, betydde egentligen boken ingenting. Alla ställde frågan ”hur känns det att sälja så mycket?” Till slut kom jag på ett bra svar, som ju egentligen beskrev något annat. ”Det känns surreal – overkligt…”


LÄS ÄVEN: Margareta, 93, har översatt 500 böcker: ”Disciplin är det viktigaste”


Nedstämd av skilsmässa och vårdnadstvist

Det var därför en rätt nedstämd ­Jonas som befann sig dragandes med barnvagn vid Odenplan i Stockholm några månader efter boken kommit ut.

– Det låter så fånigt, men när jag gick förbi skyltfönster till Akademibokhandeln så sneglade jag ändå lite efter ”Hundraåringen…” säger han.

Tomt.

Jonas fortsatte in för att leta efter en Ölandskarta, och kastade förstås också en blick vid ”personalens favoriter”. Ingenting. Till sist hukade han också framför bokstaven J i hyllorna. Nej. Pinsamt. Inget.

Så Jonas tog kartan, betalade och när expediten frågade ”något mer?” klämde Jonas fram med ”jag har hört om en bok som heter nåt med hundraåringen. ”Jaså den”, svarade expediten glatt. ”Den är slut igen. Det spelar ingen roll hur många vi beställer, den tar slut direkt.”

– Fortfarande blir jag nästan gråtfärdig när jag tänker på det, säger Jonas.

Men vi måste ändå backa lite. Hur hamnade en före detta utbränd Expressen-journalist i Schweiz, tillika miljonär redan innan succén med ”Hundraåringen…”?

”Du borde bli författare”

Tillbaka till lilla Jonas och skolan hemma i Växjö. Som vi redan konstaterat tyckte en lärare att Jonas ”fantiserade för mycket”. Men när Jonas är 15 år, rycker en annan (klokare) lärare tag i armen och säger: ”du skriver fantastiskt bra, du borde bli författare eller åtminstone journalist”. Fröet var planterat.

1964. ”Storebror Martin, lilla jag och mellanbror Lars. Utanför hemmet i Lenhovda.” Foto: Privat
”Martin, lilla jag och mellanbror Lars bara några få år senare.” Foto: Privat

Sedan blir det några typiska Jonas­omvägar. Som att han arbetade med att dra kundvagnar på nya stormarknaden, men snart erbjuds tjänsten som butikschef, eller att han studerar spanska på universitet – vilket leder till att han snart extraknäcker som spansk kypare från Salamanca i Tokyo.

Eller att han som 33-åring kliver ut genom dörren på Expressen, och blir miljonär.

Det är ju en mening som inte går att låta bli att skriva, men sanningen är att samma dag som Jonas har sagt upp sig som journalist och går ut genom dörren på den stora kvällstidningen, fångas han upp av en kollega och snart startar han och några Expressen-journalister ett mycket framgångsrikt medieföretag. Ungefär så.

Som ni redan har förstått så går det mesta i ett ursinnigt tempo när det gäller Jonas. Nu är han kreativ chef på det växande mediebolaget, är alltid först och går sist, och däremellan rycker han in och lagar kontorets kopieringsapparater.

”När kan det här ha varit? Och vems är tårna längst till vänster? Du som känner igen dem, skriv och berätta. Tror jag var 26 år.” Foto: Privat

Utbränd och miljonär efter att ha sålt OTW

Jonas går in i väggen. Läkarens diagnos: ”du håller på att jobba ihjäl dig”. Sedan följer några smådeppiga år med arbetsträning, men plötsligt vänder det. Jonas är nykär, har miljoner på fickan efter att mediebolaget sålts och flyttar till Lugano i Schweiz för att börja ett nytt liv.

Och det är där som han bestämmer sig för att ta i det där 130 sidor gamla manuset.

– Mina nya grannar frågade vad jag arbetade med, och om jag ville kalla mig författare, så måste jag ju börja skriva något, förklarar Jonas.

Snabbt slutför han sin bok ”jag hade den redan i huvudet”. Manuset till ”Hundraåringen…” skickas till sex förlag, fem tackar nej, men det sjätte, Piratförlaget, säger ja.

Berättarglädjen kommer från morfar Anders. Men också från hans mamma Lilly. ”Jag har nog fått det litterära från mamma och den relativa galenskapen från far och morfar.” Foto: Peter Knutson

Och nu är vi tillbaka vid bokhandeln vid Odenplan 2009, där Jonas går med barnvagnen. Sex år har passerat sedan utbrändheten, han säljer 7 000 (ja!) böcker om dagen – bara i Tyskland. Ändå var Jonas knappt medveten om all uppståndelse runtomkring.

– Det var en otroligt jobbig tid. Livet var en snårskog av juridiska processer.

För att sammanfatta de smärtsamma åren, så slutade det med att Jonas fick enskild vårdnad om sin son, något som är mycket ovanligt i konservativa Schweiz. Exfruns olika försök att förtala Jonas var det ingen som trodde på, men Jonas kände till slut att det var tryggast att flytta tillbaka till Sverige. Gotland blir under några år hans nya hemvist med sonen.


LÄS ÄVEN: Andrev Walden: “Jag antar att allt kommer att gå åt helvete”


Jonas Jonasson är gift med Aryan

Idag är han lyckligt gift med Aryan, och det vore inte Jonas om det fanns en historia bakom det också. Aryan jobbade på Jonas redovisningsbyrå när de först möttes via mejlen.

– De gav henne mitt konto för jag var en jobbig jävel, förklarar Jonas.

Men när Aryan också blev utbränd, föreslog Jonas att hon borde komma till Gotland för att byta miljö. Och kanske kunde hon också ta hand om hans företag…

2018. ”Jag, min son Jonatan och nyblivna hustrun Aryan. Vi vigdes i Visby av vännen och dåvarande landshövdingen Cissi Schelin Seidegård, fredagen den 13:e (!), 2018. Äktenskapet har haft tur sedan dag ett.” Foto: Privat

Det blev mer än så. Idag har de varit gifta i sex år och ”har det rysligt bra tillsammans” för att citera Jonas. I familjekonstellationen ingår också exflickvännen Maria som sonen betraktar som sin mamma. Lite rörigt utifrån sett, kanske, men på sätt och vis ett lyckligt slut?

– Ja, det får man nog säga. Aryan är mer som sonens kompis. Han hade redan tillräckligt många mammor tyckte vi.

Jonas och Maria försökte länge skapa kontakt mellan sonen och den biologiska mamman som bara försvann när han var två år.

– Till sist fick vi ge upp. Det fungerade inte.

Adhd-utredning

Två saker måste redas ut innan vi lämnar lägenheten i Mörby. Vad är det ­Jonas upptäckt om sig själv? Och vad var det där med kungens sekretess?

Med facit i hand är det kanske inte svårt att förstå att Jonas har diagnostiserats med adhd. När sonen skulle utredas, kände Jonas att väldigt många egenskaper stämde in på honom själv. ”Som jag har väntat på att du ska fråga” sa läkaren när han försynt undrade om han kanske också hade en släng.

”Mamma sa åt min lärare att dra åt skogen.” Foto: Peter Knutson

Äntligen kan Jonas förstå varför han drivit på sig själv i över hundra kilometer i timmen i alla år, och till slut bränt ut sig. I hela livet hade han varit högpresterande, tills krafterna försvann.

– Under adhd-utredningen beskrev psykologen det som att jag hela livet hängt i armarna i en höjdhoppsribba på hög höjd och alltid orkat dra mig upp och fått näsan över ribban. Tills en dag då jag inte orkade det längre.

Nu äter han medicin.

– Det har hjälpt mig enormt, säger ­Jonas. Jag mår så otroligt mycket bättre. Jag är tillbaka!

5 snabba frågor med Jonas Jonasson

Historisk person jag velat träffa: Voltaire, som för övrigt finns med i min nästa bok.
Hemlig last: Snus, men det vet ju alla.
Hemlig dröm: Att bjuda mina vänner på en sjurätters måltid i Guide Michelin-klass, där jag givetvis lagar allting själv.
Dold talang: Jag var smålandsmästare i minigolf 1977.
Om tio år: Jag skriver, skriver, skriver och skriver… Om jag inte sitter ner och skriver, så skriver jag i huvudet.

Sekretessen mellan kung Oscar II och Florences korrespondens har förlängts

Men kungen då? Jo, i den nya boken har greveparet Bielkengren en viktig roll. De bor på Kronogårdens säteri och väntar besök av kung Oscar I. I verkligheten är det Huseby bruk som inspirerat, där Florence Stephens framlevde sitt liv. Och kanske är det så att nämnda Florence är icke erkänd dotter till Oscar II? Historikerna tvekar, men ett av bevisen kommer från Jonas morfars far, som hävdar att han svedde sig över hela kroppen för att röja i nässlorna så att kungen skulle kunna ta sig både fram och tillbaka till sin älskarinna på bruket.

– Egentligen skulle sekretessen mellan Florences och Oscars II:s korrespondens gått ut 2012, men vår nuvarande kung förlängde dem, säger Jonas. Inte utan att vi är många som undrar varför. Nu får vi vänta tills 2035 innan vi får veta säkert.


LÄS ÄVEN: Barbro, 79 år, debuterar med deckare: ”Jag gick en kurs på nätet under pandemin”


En hel del tyder på att det är som ryktet säger, men berättelsen om Jonas morfars far bland nässlorna tycks halta något. När Jonas räknar bakåt i tiden visar det sig att morfars far skulle ha varit nio år gammal när det hände. Att morfars far var torpare på Huseby är ställt utom alla tvivel, men morfar – som är den som spred nässelhistorien – levde efter devisen att: ”Di som bara sä dä som ä sanning, ä inte vär å lyssna te”.

Döm själva.

–Men det är i alla fall en jävla bra berättelse, säger Jonas Jonasson och tar ut snuset.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top