De höga stockrosorna vid staketet skapar en ridå in till Rickard Söderbergs trädgård på Östra Sommarstadens koloniområde. Men tittar man lite extra ser man att en variationsrik och frodig trädgård skymtar bakom de ljusrosa och mörklila stockrosblommorna. Den pryds till och med av ett riktigt småländskt gärdsgårdsstaket och en liten vildäng.
Den färgstarke tenoren och operasångaren Rickard Söderberg och hans man Anders Söderberg har en kolonilott i östra delarna av Malmö. Här har paret de senast tre åren byggt upp en prunkande trädgård som består av flera olika rum, exempelvis en kaffegrotta, en perennrabatt och en kryddträdgård.
– Jag vill ha en trädgård i allmogestil, så som jag minns den från min mormors trädgård i Sköldsbygd utanför Älmhult. Det är därför jag ville ha en småländsk gärdsgård, berättar Rickard.
Kaffegrottan är hjärtat i koloniträdgården. Den består av en järnkonstruktion där det klättrar olika sorters rosor, murgröna, kaprifol och bokharabinda. Bokharabindan är oerhört snabbväxande och trivs bra i södra Skåne i odlingszon 1, berättar Rickard.
– När allt har växt upp kommer det att klä in hela ställningen och bilda ett tak, säger han och serverar kaffe i vita små koppar.
Rickard skördar vitlök. Den har de varit självförsörjande på sedan första odlingssäsongen. Foto: Stefan Lindblom
Rickard Söderbergs kolonistuga i Malmö
Det var sensommaren 2021 som Rickard och Anders hastigt och lustigt blev kolonistugeägare och fick ett nyväckt trädgårdsintresse.
– Vi har båda växt upp med trädgård, men hade inga planer på att skaffa en själva. Men så en dag var vi hos en god vän och åt våfflor när dennes väninna ringde och berättade att hon skulle sälja sin kolonistuga.
Både Rickard och Anders visste vilket koloniområde det handlade om, men de visste inte vilken stuga det var. Men området låg perfekt med lagom cykelavstånd från deras lägenhet.
– Anders viskade ”hur mycket vill hon ha för den?” och sedan bestämde vi oss snabbt medan hon fortfarande var kvar i telefonen.
Några dagar senare skrev de kontrakt.
– Traditionen vid försäljning här på området är att man lämnar nyckeln och går utan att städa och slänga saker. Så det första vi gjorde var att göra en rejäl utrensning, berättar Anders.
– När vi tog över kolonilotten fanns här i stort sett bara en gräsmatta, ett par fruktträd och den 25 kvadratmeter stora stugan. Men det var egentligen perfekt för oss. Det innebar att vi kunde skapa vår trädgård som vi ville ha den, säger Rickard.
Trädgård inspirerad av Puccinis opera
Rickard och Anders delade upp sina ansvarsområden från början. Det är Rickard som har huvudansvaret för i stort sett allt som gäller trädgården medan Anders tog hand om renoveringen av stugan och bygget av träddäcket med uteduschen och badtunnan på baksidan.
Rickard fick hjälp att välja växter för att kunna få en blommande trädgård redan första säsongen.
– Jag vill inte ha en prydlig trädgård. Jag vill att den ska vara prunkande och dramatisk som en opera, säger Rickard och berättar att det finns en aria i operan ”Syster Angelica” av Giacomo Puccini som gett honom inspiration till örterna han planterat i trädgården.
– Den är egentligen hemsk eftersom det är örter hon blandar i en dryck för att ta livet av sig, bland annat belladonna och spikklubba. Jag har planterat örterna som en hyllning till operan.
Vacker trädgård under alla säsonger
Rickard odlar även vitlök och i kryddträdgården har han malört, dill, gräslök, ramslök, chokladmynta, gurkört, citronmeliss och bärbuskar, men hans huvudfokus ligger på blommor – och då framför allt de som doftar mycket. Luktärter finns givetvis på flera platser i trädgården, klättrande upp för ställningar och staket såväl som vid de gamla fruktträden. Men här finns även tolv olika sorters väldoftande rosor, bland annat ’Kordes Aloha’, ’Westerland’ och ’Erfurt’.
– Jag har gjort en egen parfym med vår trädgårds dofter. ”Gryning” som den heter består bland annat av basilika, citronmeliss, schersmin och tuberos, berättar Rickard.
LÄS ÄVEN: Odla solrosor: 5 tips som hjälper dig att lyckas
Vid planeringen av trädgården lade han stor vikt vid att den ska vara vacker under hela säsongen, från de tidiga vårlökarna och julrosorna till rosor med lång blomningstid och saffranskrokusen som blommar i november.
– Förra året fick jag saffran så det räckte till ett par bullar, säger han med ett leende.
Förutom att uppträda på de stora operascenerna och bygga upp en trädgård hinner han även skriva böcker. I höstas kom ”Brisinga” som är en skönlitterär bok om häxprocesserna i Kungälv på 1600-talet och han arbetar på sin personliga bok om året i koloniträdgården.
– Det är en bok som jag själv gärna skulle ha läst när vi köpte det här stället, säger han.
Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.