Odla solrosor: 5 tips som hjälper dig att lyckas

Lättodlad, tålig, snabbväxande och med alldeles underbara blommor. Det är inte för inte som solrosen ofta ligger i topp när vi listar våra favoritblommor.

Solrosen, den gladaste av blommor, finns i många versioner. Från riktigt låga till superhöga, klassiskt gula men också i många andra härliga färger, enkelblommiga eller fyllda. Satsa på en sort du gillar, eller varför inte gå loss och mixa flera av dem och skapa ett hav av den leende blomman som kan lysa upp i din trädgård hela sommaren!

Knipsa av blommorna när de börjat vissna. Då orkar växten producera fler och du kan göra fina arrangemang av de bortklippta blommorna. Man kan till exempel göra en krans att sätta på väggen eller spara till vintern och stannfåglarna.

Om man förodlar solrosor några veckor innan de ska planteras ut på sin tänkta plats kan man börja njuta av dem tidigare. Mellan juli och september har man sen ständigt nya vackra blommor som kikar upp högt över alla andra växter i täppan. Dessa högresta klassiker gläder inte bara dig utan uppskattas också av insekter och fåglar som besöker din trädgård.

Solrosen gör underverk under markens yta. Den fungerar nämligen som en gröngödslingsväxt som förbättrar jorden, och deras grova stjälkar kan läggas i botten av nya odlingsbäddar för att skapa höjd och en gynnsam miljö. Dessutom har solrosen förmågan att absorbera gifter ur marken.

Det är svårt att tänka sig att en liten solrosgrodd kan bli flera meter hög på några månader.

5 tips för att lyckas med solrosor

  • Ge sådden en varm, lite vindskyddad plats med mycket sol.
  • Jorden ska vara näringsrik, djup och väldränerad.
  • Glöm inte näring och vatten – en solros kräver mycket för att orka leverera till fullo.
  • Storvuxna solrosor behöver stöd för att inte tippa.
  • Plocka bort blommor som börjar vissna så sätter plantan fart att göra fler blommor att njuta av
Solrosens groddar är stabila och tåliga – perfekt för fumliga fingrar eller barn-händers lite oförsiktiga handlag.

3 sätt att så

Prova dig fram vilken metod som passar bäst för dig av dessa tre! Eller kör på en kombination av förodling och direktsådd för att få ett långt spann på blomningen.

Kallsådd

Sätt frön i vanlig jord i kärl utomhus tidigt på våren. När plantorna börjar kika upp behöver man vattna och eventuellt skydda dem något om en kall period hotar. Den stora fördelen med kallsådd är att plantorna blir stabila och mycket tåliga för väder, vind och temperaturväxlingar. De är ju redan avhärdade eftersom de drivits upp utomhus och de kan tidigt på säsongen flytta till sin tänkta växtplats. Plantorna kommer att blomma tidigare än både de traditionellt uppdriva plantorna och de som är direktsådda.

Försådd

Under april månad sätts fröerna inomhus i fuktig jord. De brukar gro villigt och snabbt och redan efter någon vecka behöver de planteras om så att de får mer jord att växa i. När våren kommit så pass långt att jorden är varm och inga frostnätter lurar kan man plantera ut dem under en fiberduk.

Direktsådd

Direktså på plats kan man göra så fort jorden reder sig. Mylla ner fröerna i jorden och vattna rikligt. Det här alternativet passar sämre om du har mycket sniglar i trädgården. De älskar nämligen solrosens skott och käkar gladeligen upp allt som kikar upp.

Solrosen hör tveklöst till sensommarens maffigaste blommor, såväl i rabatten som i vasen.

Få solrosor att hålla i vas

  • Ta bort mycket blad, både för att undvika att de hamnar i vattnet men också för att de stjäl energi från blomman.
  • Gör ett fint, vinklat snitt med en bra kniv så att de kan dricka ordentligt med vatten.
  • Byt till nytt, fräscht vatten då och då – gärna varannan dag.
  • Solrosen ger bäst hållbarhet om man plockar den på morgonen, då har den försett sig med mycket vatten under natten i en svalare temperatur.

ANNONS

Scroll to Top