1. Cottage garden norr om Oslo
Norska trädgårdsprofilen Helen Fredholm har en välbesökt engelsk trädgård vid Totenvika, en dryg timme norr om Oslo.
– Rosorna är det viktigaste i en Cottage garden. Den här brittiska trädgårdsstilen skapades för flera hundra år sedan, av arbetarklassen. Det ska vara frodigt, färgrikt, doftande och naturligt vilt. Det ska vara de allra största rosorna som klättrar i en pergola eller ett gammalt äppelträd. I England kallas de där storvuxna rosorna ”rambling roses”, och de kan bli 15–16 meter höga där.
Här finns också en mysig butik med rosor på tvären och höjden – på porslin, gardiner, som te, vykort och i böcker…
– För att lyckas med rosor är det viktigt att gödsla ordentligt och vattna flitigt. För lite vatten gör rosorna mottagliga för löss och skadedjur, tipsar Helen Fredholm.
2. Bland rosor och ruiner i Visby
Gotland är känt för mycket, det är Sveriges största ö och semesterparadis, Pippi Långstrump filmades här och ringmuren runt Visby är en sevärdhet.
Och det är inte för intet som Visby kallas rosornas stad – här blomstrar det utanför praktiskt taget varje hus. Tack vare det milda klimatet och skyddade läget klarar sig rosorna långt in på senhösten och ibland kan man hitta blommande rosor ända in i februari.
Ta en promenad längs den smala Fiskargränd och i området Klinten ovanför domkyrkan. Passa också på att besöka Botaniska trädgården och rosariet, som erbjuder guidade turer.
LÄS ÄVEN: Blomstrande trädgård i september och oktober – här är växterna du ska välja!
3. Kristianopel – där tusen rosor blommar
Kristianopel, den pittoreska lilla orten vid kusten i östra Blekinge kallas de tusen rosornas stad. Vandra runt bland charmiga små trähus och rosor i mängder och njut av att befinna dig på en av Sveriges solsäkraste platser. Den imponerande kyrkan uppfördes på 1600-talet, då Kristianopel tillhörde Danmark.
4. Blomstrande Halland
I den vackra halländska kustregionen finns många blomstrande parker. Här i Laurentiiparkens rosarium i Falkenberg kan du uppleva över 80 olika sorters rosor med sina olika dofter. Laurentiiparken ligger intill den vackra kyrkan i den gamla staden.
LÄS ÄVEN: Upptäck Sveriges nationalparker – 9 utvalda guldkorn
5. Håkans paradis i Malevik
Malevik är ett litet sommarparadis som ligger söder om Göteborg. Här finns många vackra hus och trädgårdar, bland annat Håkan Gidestrands stora rosenträdgård. Han har odlat rosor i mer än 20 år och här prunkar väldoftande rosor i varje vrå av trädgården – som mest i juni–juli och senare i augusti–september. Endast förbokade besök med guidade turer bland alla vackra sorter.
6. Jazz och rosor i natursköna Molde
Hänförande vackert vid Romsdalsfjorden i Norge ligger den idylliska lilla staden Molde. Den jazzfrälsta känner kanske till den veckolånga jazzfestivalen som hålls här i slutet av juli varje år. Men staden har också ett klimat som rosor och andra blommor älskar och här är gott om fantastiska rosenträdgårdar.
LÄS ÄVEN: 14 kaféer, fik och glasställen längs vägen – förgyll sommarens bilresor
7. Helsingborgs gröna oas
Till friluftsmuseet Fredriksdal utanför Helsingborg vallfärdar man för den fantastiska miljön med de pittoreska gamla husen, kanske lockar en teaterföreställning eller bara en fika i denna gröna oas? Och så förstås, trädgårdarna med rosariet som en höjdpunkt. De första av hundratals sorter blommar i maj, i juli är det som allra mest prunkande men några sprider skönhet och väldoft långt in på hösten. På hösten kan du även njuta av nypon i alla former och nyanser av rött.
Här växer både gammaldags och moderna rosor. Några är till och med antikviteter, som ”Mumierosen”, den återfanns i en blomsterkrans i en egyptisk grav från 100-talet efter Kristus och nu 2000 år senare frodas den här.
8. Poesi och ekologi i Ockelbo
Med fokus på svenskt kulturarv och att odla rosor i zon 5 färdigställdes rosträdgården här på Wij Trädgårdar i Ockelbo för 20 år sedan. Här testas olika sätt att få omkring 200 sorter, i första hand busk- och parkrosor med härdighet för denna odlingszon, att trivas och frodas extra väl. Den som själv vill odla på dessa breddgrader kan ta del av kunskap och tips. Vi andra njuter av blomsterprakten i detta ekologiska paradis som anses vara Sveriges kanske allra vackraste och mest poetiska park.
9. Dansk drömträdgård
Han vaknade mitt i en dröm, slottsträdgårdsmästaren Peter Bonde Paulsen vid Egeskov slott i Kværndrup på Fyn. Han greppade penna och passare, och inom loppet av ett par timmar hade han skissat upp det som skulle bli rosenträdgården framför slottets entré. 2004 var den klar, och idag blomstrar över 100 olika rosor i rabatterna, som är formade som rundlar och malteserkors. Egeskov slott är grevefamiljen Ahlefeldts hem, och de har öppnat upp stora delar av egendomen för allmänheten. Numera är slottet en av Fyns största turistattraktioner. Här finns även försäljning av plantor, utställningar, museum, restaurang och en årlig julmarknad. Rosorna blommar från mitten av juni och ungefär en månad framåt. Slottsträdgården på Egeskov utsågs för några år sedan till den vackraste historiska trädgården i Europa – delar av den härstammar från 1700-talet. Dessutom räknas den till en av de tolv vackraste trädgårdarna i världen.
10. Prins Eugens rosparadis
Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm var ursprungligen bostad åt prins Eugen (1865–1947). Idag är det ett välbesökt konstmuseum och ett populärt utflyktsmål.
I många äldre trädgårdar finns flera av de tusentals rossorter som kom till Sverige under framför allt 1800- och 1900-talen. På Galleriterrassen finner man doftande gammeldags buskrosor, klängrosor och rabattrosor. Prins Eugen själv var i högsta grad engagerad. Under många år klättrade en ’Gloire de Dijon’ mot övre Galleriväggen. Första blomningen antecknades noga av prinsen varje år. Följ med Henrik Morin (en av författarna till boken ”Rosarvet i Nationella genbanken”) på en visning i Waldemarsuddes park och lär dig mer om rosor.
”Passion för rosor”, 14 september, Prins Eugens Waldemarsudde
LÄS ÄVEN: Utflyktstips: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar
Årets ros 2023
Årets ros ’Hällestorp’ är namngiven efter sin fyndplats och uppkom troligen på 1970-talet. Denna honungsdoftande buskros är en av tre sorter som valdes till Årets Ros 2023. Alla tre vinnarna bevaras i Nationella genbanken och finns idag i Grönt kulturarv®-sortimentet i handelsträdgårdar.