1. Underbar rosenträdgård
Parken och trädgårdarna runt Bosjökloster i Skåne är fyllda av tiotusentals växter och blommor I april är slottsparken täckt av en vit matta av vitsippor och i de engelska rabatterna syns färgstarka perenner. En höjdpunkt är den vackra Rosengården med runt 150 olika sorters rosor. Själva klostret grundades sannolikt på 1100-talet och för den som vill finns det möjlighet till guidade turer. Det går bra att ta med matsäck men här hittar du även ett mysigt trädgårdskafé och i slottet finns en hantverks- och inredningsbutik. Öppettider och mer information på bosjokloster.se.
2. Blomsterprakt av Hanna Wendelbo
Norrvikens trädgårdar i Båstad skapades av Rudolf Abelin redan i början av 1900-talet. Trädgårdarna är inspirerade av olika tidsepoker, här hittar du till exempel en pampig barockträdgård, japansk trädgård, renässansträdgård med täta välklippta avenbokshäckar och en vattenträdgård med små forsar, fall och dammar. Årets tema är ”Tidlöst – en lekfull flirt med kontraster och nyanser” och det tolkas bland annat genom vackra paradrabatter skapade av formgivaren Hanna Wendelbo. Öppettider och mer information på norrvikenbastad.se.
3. Som i sagorna
Vandra på stigarna som för tankarna till Astrid Lindgrens sagovärld. På kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby kan du inte bara se Astrid Lindgrens barndomshem, du kan även uppleva trädgårdar som på olika sätt är kopplade till henne och hennes författarskap. I naturträdgården bakom barndomshemmet blandas lövsalar och nässelhagar med mjuka mossbäddar
och lekfulla skulpturer. Öppettider och mer information på astridlindgrensnas.se.
4. Grönskande pärla
Har du vägarna förbi Ronneby så är Ronneby Brunnspark väl värd ett besök – promenera i den vackra parken eller strosa runt i Japanska trädgården, Doftträdgården eller Rosenträdgården. Ronneby Brunnspark var fram till 1939 en kurort, där besökare kunde dricka och bada i det järnhaltiga vattnet. Öppettider och mer information på ronneby.se.
5. Kunglig trädgård
Färgstarka blomstergator och magiska perennrabatter är något av det som väntar om du besöker Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg. Slottsträdgården är femton hektar och består av flera rum, vissa är nytillkomna medan andra är över hundra år gamla. I trädgårdarna hittar man både rabatter och växter med anknytning till kungligheter. Precis innanför entrén finns till exempel rabatten Drottning Silvias Blomstersmycke, som anlades i samband med hennes 50-årsdag. Öppettider och mer information på sofiero.se.
6. Anor från 1700-talet
I Mölndal strax söder om Göteborg hittar man trädgårdar som anlades redan på 1700-talet. Från och med 2023 är Gunnebo Slott & Trädgårdar dessutom ett kulturreservat, med hundra hektar naturlandskap. Vid slottet finns även den Krav-certifierade restaurangen och kaféet Gunnebo kaffehus och krog, där maten tillagas med 99,4 procent ekologiska råvaror. Öppettider och mer information på gunneboslott.se.
7. Arts & Crafts
Nära Kivik på Österlen hittar du den Engelska Trädgården, som precis som namnet antyder är en trädgård med inspiration från England och dess arts & crafts-trädgårdar. Den 3 000 kvadratmeter stora trädgården är indelad i olika rum som bjuder på ett vackert woodland, ängar, rosenträdgård, köksträdgård, perennrabatter, växthus och allmogeträdgård. Öppettider och mer information på denengelskatradgarden.se.
8. Urban handelsträdgård
Har du en weekend i Göteborg inplanerad? Då är handelsträdgården och designstudion Växtverket i Majorna en plats att besöka för inspiration. Här finns växter till trädgården, balkongen eller odlingen men även tillbehör som odlingsredskap och krukor. Öppettider och mer information på vaxtverket.com.
9. Linnés fotspår
Gör ett besök i Carl von Linnés födelseort Råshult och upplev trädgårdarna som hans far Nils Linnæus anlade på 1700-talet. Här finns Lustgården som han gav som kärleksgåva till sin hustru Christina och Örtagården där det odlas medicinal- och kryddväxter. Växterna som odlas i trädgårde är ett urval av de växter som finns i den förteckning som Carl von Linné gjorde vintern 1731, där han beskriver alla växter som hans far hade i trädgårdarna. På Linnés Råshult finns även både naturreservat och trädgårdskafé. Öppettider och mer information på linnesrashult.se.
10. Trädgårdsklassiker mitt i stan
I år har Göteborgs botaniska trädgård lockat trädgårdsintresserade från hela landet i precis hundra år. Trädgården invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutsällningen då även Liseberg öppnade för första gången. Här kan du bland annat uppleva den dramatiska klippträdgården och Japandalen men även ett hav av färgstarka perenner och vackra sommarblommor. En av trädgårdens uppgifter är att värna om arternas mångfald och många av de växter som går att se i trädgården är en del av de vetenskapliga samlingarna, som lök- och knölväxter, dionysia och alpiner. Öppettider och mer information på botaniska.se.
11. För perennälskaren
Rottneros Park är en blomster- och skulpturpark där du bland annat kan besöka Blomsterträdgården, som anlades av trädgårdsarkitekten Edvard Jacobson 1952. I trädgården hittar man flera hundra arter perenner. I parken kan man även uppleva ett hundratal skulpturer och reliefer. Kända nordiska skulptörer från 1800-talet fram till 1900-talets mitt står bakom verken, men de flesta av parkens skulpturer är kopior i form av bronsavgjutningar. Rottneros park och herrgård är inspirerad av Ekeby i Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”. Öppettider och mer information på rottnerospark.se.
12. Idyll i Hälsingland
Ett av Hälsinglands största utflyktsmål är Träslottet. Här går det att bo i något av de vackra rummen eller njuta av en fika i trädgårdskaféet som är placerat mitt i den stora parken. Träslottet bjuder även på en vacker äppelträdgård och odlingar. Öppettider och mer information på traslottet.nu.
13. Trädgård med tema
Perennträdgård, japansk trädgårdskonst eller en trädgård fylld med palmer, gräs och bambu. I den ekologiska Slottsträdgården i Malmö finns en tematrädgård för alla smaker. Här finns även Sinnenas trädgård, som är designad för att tilltala alla våra sinnen. Örter och rosor bidrar med doft och blad med olika struktur ger besökaren en taktil upplevelse. Slottsträdgården bjuder även på den vackra Rosenträdgården som bland annat är fylld av gammaldags Austinrosor. Öppettider och mer information på malmo.se.
Artikeln publicerades först hos Hus & Hem.