– Även om man inte har sett en enda igelkott är det superviktigt att rapportera, säger Jessica Ångström, art- och naturexpert på WWF. Vi måste veta mer för att kunna förhindra att igelkotten dör ut. Därför behöver vi många engagerade igelkottsräknare och medborgarforskare – utan dem går det inte.
Igelkottsveckan i augusti
Under igelkottsveckan mellan den 12 och 18 augusti ska räknarna varje dag rapportera in sina fynd, alltså hur många levande eller döda igelkottar de har sett – även dagar utan en enda kotte i sikte. Störst chans att träffa en igelkott är i södra och mellersta Sverige upp till Dalarna, på Öland och Gotland och Norrlandskusten.
Räknandet ska bli en tradition och rapporterna omvandlas till statistik och skickas till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet. Upphittade och döda kottar vill Statens veterinärmedicinska anstalt få in, allt för att forska fram orsaken till att igelkottarna blivit så pass sällsynta.
LÄS ÄVEN: Människor lämnar tält i fjällen och fyller stränderna: Vem äger naturen?
Trafik och livsmiljö påverkar
Att trafiken är en bov i sammanhanget är ingen chansning, men i övrigt? Kanske hänger det ihop med att grävlingen, som dödar och äter igelkottar, har blivit vanligare tack vare milda vintrar.
Eller så är problemet en hittills okänd sjukdom.
– Men vi vet också att det handlar om att livsmiljöerna för igelkottar, och många andra hotade arter, försvinner, säger Jessica Ångström. Till exempel är våra trädgårdar och gröna ytor alldeles för välstädade för att igelkotten ska trivas. Bättre är att ha kvar löv och rishögar, låta gräset växa högt och behålla en stapel med ved i ett hörn.
Annat som är värt att tänka på är att inte köra med robotgräsklippare på natten och att vara försiktig med röjsågen, eftersom i buskagen kan nattaktiva kottar ligga och ta igen sig.
Spana i skymningen
Att bli igelkottsräknare i augusti är varken tidskrävande och komplicerat – men viktigt:
– Bästa är att spana i skymningen, säger Jessica. Man kan ju sitta ute och dricka en kopp te eller göra det till en rutin att gå en kvällspromenad. Att räkna igelkottar kan bli riktigt mysigt.
Lite igelkottfakta
Vad äter igelkotten?
Igelkotten äter små djur, som daggmaskar, skalbaggar och sniglar, liksom bär och svampar. Igelkottar äter också huggormar och dödar dem med ett bett i backen.
Hur länge har igelkotten funnits?
Igelkotten är ett av våra absolut äldsta däggdjur och har funnits i mer än 30 miljoner år.
Hur blir man igelkottsräknare?
Enkelt, anmäl dig bara på Världsnaturfondens sajt – wwf.se