• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gustaf Skarsgård - Rivalitet i familjen? Ja, gud ja!

  Nu gör Gustaf Skarsgård rollen som Karl Oskar i storfilmen "Utvandrarna". Här berättar han om missbruket, sin självupptagenhet – och lyckan över erkännandet från pappa Stellan.

  Gustaf Skarsgård - Rivalitet i familjen? Ja, gud ja!

  Under sin yrkesbana har han knappast gjort några intervjuer utan att få frågor om sin pappa Stellan och det Skarsgårdska skådespelararvet. Han slipper inte undan den här gången heller. Att etablera sig inom ett yrke där stigen är upptrampad av en förälder som är en tungviktare inom branschen har otvivelaktigt medfört vissa fördelar men samtidigt varit en belastning. 

  – Den primära fördelen var att det fanns en nyfikenhet kring vad jag var kapabel till. Den stora nackdelen för mig låg i det psykologiska. Förtjänar jag verkligen det här eller beror intresset bara på att mitt efternamn är Skarsgård? frågade jag mig. Någonstans hade jag medvetenhet nog att redan som ung fatta att det var problematiskt för mig. Just därför var jag oerhört mån om att lära mig skådespelarhantverket från grunden. Efteråt är jag tacksam över att jag inte föll för frestelsen att ta några genvägar.

  Nej, de opportunistiska rollbesättare som erbjöd den tonåriga Skarsgårdssonen såparoller fick ett bestämt nej till svar. 18 år gammal sökte Gustaf scenskolan och kom in på första försöket. 

   

  Frigörelse från pappa 

  Men det var inte förrän då han drygt tio år senare gestaltade Hamlet på Stockholms stadsteater som han kände att han på allvar blev en skådespelare i sin egen rätt. Efter premiärföreställningen fick han ett oförglömligt erkännande av pappa Stellan.

  – Han sa: "Jag hade aldrig kunnat göra det där." Jag behövde få höra de orden från honom. För första gången kände jag att jag gjorde någonting eget som bara var mitt. Det ögonblicket innebar en konstnärlig frigörelse från min pappa. Publikt sett blir jag däremot aldrig fri från jämförelserna med pappa, men det rör mig inte längre.

  "Jag blir aldrig fri från
  jämförelserna med pappa,
  men det rör mig inte längre"

  Flera gånger under intervjun återkommer Gustaf till det ständiga arbetet med att stävja sin egocentriska sida. Självupptagenheten tillskriver han delvis sin uppväxt med fem syskon. 

  – I en sådan stor syskonskara blir man oundvikligen lite negligerad. Att man inte har sina föräldrars fulla uppmärksamhet kan generera ett extra stort bekräftelsebehov, vilket nog har bidragit till mitt yrkesval, tror han.

   

  Alexander den snygge

  Av de sex barn som Stellan Skarsgård fick i sitt första äktenskap är numera fyra verksamma som skådespelare. Gustaf sticker inte under stol med att det stundtals har rått viss rivalitet mellan honom själv och de tre skådespelande bröderna, i synnerhet fyra år äldre Alexander som slagit igenom stort i USA och bland annat belönats med en Emmystatyett.

  – Ja gud ja! I mitt narrativ kunde jag leva med att Alexander var den snygga killen som fick pryda tidningsomslag och göra någon vampyrsåpa i USA. Men när han fick jobba med regissören Lars von Trier blev det lite jobbigt eftersom jag kände att det var min planhalva, medger han.

   

  Internationell karriär

  När jag undrar hur man bär sig åt för att inte låta avundsjukan skada syskonrelationen kan jag nästan höra Gustaf undertrycka en suck. 

  – Tro det eller ej, men vi går inte runt och lever primärt som skådespelare i en skådespelarfamilj. Det här med avund och tävlan är faktiskt bara en liten och ganska lätthanterlig aspekt av det hela. Man älskar sina syskon och vill i slutändan bara att de ska må bra.

   

  Läs hela intervjun med Gustaf Skarsgård i papperstidningen Icakuriren nr 46 2021.

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!