Laxpudding är en enkel rätt som passar bra till både fest och vardag. Här har vi använt skivor av kallrökt lax i stället för rimmad – det ger laxpuddingen extra smak. Servera med smält smör, citronklyftor och kokta ärter.

4 portioner:

½ purjolök
2 msk smör
1 kg kokt, kall potatis
250 g tinad fryst ­bladspenat
300 g kallrökt lax i skivor
1 dl hackad dill
peppar
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
4 ägg

Servera med:

125 g smör
1 citron
kokta ärter

Ugn: 200°

Gör så här:

  1. Skölj och strimla purjolöken. Fräs den mjuk i smör. Skiva potatisen. Krama ur spenaten.
  2. Varva potatis, lax, purjolök, spenat och dill i en form. Krydda med peppar mellan varven.
  3. Vispa ihop grädde, mjölk och ägg och häll i formen. Se till att äggstanningen rinner ner mellan potatisskivorna.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Äggstanningen ska stelna och puddingen ska få fin färg.
  5. Smält smöret och servera till puddingen tillsammans med citron och ärter.