Kycklingpaj med bacon, paprika och fetaost

Paj går hem till både fest och vardag. Här fylls skalet med kyckling, bacon, paprika, fetaost, spenat och oliver. Det blir alltså en riktigt matig och lyxig paj!

Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Carola Lindström i Åseda och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    6 portioner:
  • Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 75 g smör
  • 3 msk vatten
  • Fyllning:
  • 1 grillad kyckling
  • 2 paprikor, i olika färger
  • 1 rödlök
  • 140 g bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 160 g babyspenat
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 150 g fetaost
  • 12 svarta oliver
  • 2 msk pinjenötter
  • Garnering:
  • basilika
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Kavla eller tryck ut degen och lägg i en form, 28 cm i diameter. Nagga och låt vila i kylen i 20 minuter.

3

Dela och kärna ur paprikorna. Skala och klyfta rödlöken tunt. Lägg paprikorna med kupade sidan upp på en plåt och baka i ugnen i 10 minuter. Lägg på löken och baka i 10 minuter till.

4

Låt svalna och dra bort skalet på paprikorna och dela dem i bitar. Sänk ugnsvärmen till 200°.

5

Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Skär baconet i små bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Stek bacon och vitlök tills baconet är knaprigt. Lägg i spenaten.

6

Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i små bitar. Lägg över fräset och kycklingköttet i pajformen. Lägg på de stekta grönsakerna

7

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i formen. Skär fetaosten i små bitar och strö över pajen tillsammans med oliver och pinjenötter. Grädda i 30–40 minuter tills äggstanningen stelnat. Garnera med basilika.

Scroll to Top