Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Carola Lindström i Åseda och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.
Du behöver
-
6 portioner:
- Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 75 g smör
- 3 msk vatten Fyllning:
- 1 grillad kyckling
- 2 paprikor, i olika färger
- 1 rödlök
- 140 g bacon
- 1 vitlöksklyfta
- 160 g babyspenat
- 4 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 ½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 150 g fetaost
- 12 svarta oliver
- 2 msk pinjenötter Garnering:
- basilika Ugn: 250°
Gör så här
Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla eller tryck ut degen och lägg i en form, 28 cm i diameter. Nagga och låt vila i kylen i 20 minuter.
Dela och kärna ur paprikorna. Skala och klyfta rödlöken tunt. Lägg paprikorna med kupade sidan upp på en plåt och baka i ugnen i 10 minuter. Lägg på löken och baka i 10 minuter till.
Låt svalna och dra bort skalet på paprikorna och dela dem i bitar. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Skär baconet i små bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Stek bacon och vitlök tills baconet är knaprigt. Lägg i spenaten.
Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i små bitar. Lägg över fräset och kycklingköttet i pajformen. Lägg på de stekta grönsakerna
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i formen. Skär fetaosten i små bitar och strö över pajen tillsammans med oliver och pinjenötter. Grädda i 30–40 minuter tills äggstanningen stelnat. Garnera med basilika.