Vit chokladglasstårta på nötbotten

En nötbotten som inte är så söt blir helt perfekt till glasstårtan med vit choklad. På toppen trängs kanderade nötter och en magiskt god kolasås.

Du behöver

    10 bitar:
  • Botten:
  • 150 g smör
  • 50 g valnötter
  • 50 g hasselnötter
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • Glass:
  • 200 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 100 g mörk choklad
  • Kanderade nötter:
  • 1 ½ msk strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 100 g nötter, ex hasselnötter, valnötter
  • Kolasås:
  • 45 g ljust muscovado­socker
  • 2 msk socker
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Botten: Smält smöret. Hacka nötterna och blanda ner i smöret tillsammans med mjöl och florsocker och rör ihop till en smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och tryck ut smeten jämnt i formen. Grädda i 15 minuter. Låt kallna.

2

Glass: Smält den vita chokladen över vattenbad, rör ofta. Vispa grädden. Rör ner äggen i den smälta chokladen och vänd i grädden.

3

Hacka den mörka chokladen, vänd ner i smeten och häll smeten i formen med nötbottnen. Frys i minst 4 timmar.

4

Kanderade nötter: Smält socker och sirap i en stekpanna och låt småkoka ett par minuter. Lägg i nötterna, vänd runt så de blir täckta av karamellen och koka ihop tills sockret börjar bli brunt. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna.

5

Kolasås: Blanda allt socker, sirap och smör i en kastrull och koka ihop i 5 minuter. Tillsätt grädde och koka i 5 minuter till. Smaka av med vaniljsocker.

6

Ta fram glasstårtan 20 minuter innan servering, toppa med grovt hackade kanderade nötter och servera med varm kolasås.

Scroll to Top