Du behöver
-
10 bitar:
- Botten:
- 150 g smör
- 50 g valnötter
- 50 g hasselnötter
- 2 dl vetemjöl
- ½ dl florsocker Glass:
- 200 g vit choklad
- 4 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 100 g mörk choklad Kanderade nötter:
- 1 ½ msk strösocker
- ½ dl ljus sirap
- 100 g nötter, ex hasselnötter, valnötter Kolasås:
- 45 g ljust muscovadosocker
- 2 msk socker
- 1 ½ dl ljus sirap
- 25 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker Ugn: 175°
Gör så här
Botten: Smält smöret. Hacka nötterna och blanda ner i smöret tillsammans med mjöl och florsocker och rör ihop till en smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och tryck ut smeten jämnt i formen. Grädda i 15 minuter. Låt kallna.
Glass: Smält den vita chokladen över vattenbad, rör ofta. Vispa grädden. Rör ner äggen i den smälta chokladen och vänd i grädden.
Hacka den mörka chokladen, vänd ner i smeten och häll smeten i formen med nötbottnen. Frys i minst 4 timmar.
Kanderade nötter: Smält socker och sirap i en stekpanna och låt småkoka ett par minuter. Lägg i nötterna, vänd runt så de blir täckta av karamellen och koka ihop tills sockret börjar bli brunt. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna.
Kolasås: Blanda allt socker, sirap och smör i en kastrull och koka ihop i 5 minuter. Tillsätt grädde och koka i 5 minuter till. Smaka av med vaniljsocker.
Ta fram glasstårtan 20 minuter innan servering, toppa med grovt hackade kanderade nötter och servera med varm kolasås.