Klassisk Shepherd’s pie

Shepherd's pie är en traditionell engelsk köttfärspaj. Tanken är att man ska ta vara på rester och göra en hel middag av dem, men pajen är såklart även god att göra från grunden.

Du behöver

    4 portioner:
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 500 g köttfärs (gärna lamm)
  • ½ msk basilika
  • ½ msk oregano
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 400 g krossade tomater
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk strösocker
  • 2 dl frysta ärtor
  • salt och peppar
  • Potatismos:
  • 10 medelstora potatisar
  • 2 äggulor
  • 25 g smör
  • salt och peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Färs: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna eller riv morötterna. Fräs löken och morötterna i smör till löken är mjuk. Lägg i köttfärsen och fräs den smulig.

2

Tillsätt basilika, oregano och tomat puré och fräs några minuter under omrörning.

3

Späd med vinäger och krossade tomater. Lägg i buljongtärningen. Koka upp och krydda med socker, salt och peppar.

4

Låt såsen småkoka i 20 minuter. Späd ev med vatten om den är för tjock. Låt ärtorna koka med de sista minuterna. Häll färsen i en form.

5

Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk och häll av vattnet.

6

Mosa potatisen med potatisstöt. Rör i ägggulor och smör. Smaka av med salt och peppar.

7

Klicka ut moset över färsen och strö över riven ost. Gratinera tills moset fått fin färg, ca 20 minuter.

Scroll to Top