Du behöver
-
4 portioner:
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 500 g köttfärs (gärna lamm)
- ½ msk basilika
- ½ msk oregano
- ½ dl tomatpuré
- 1 msk balsamvinäger
- 400 g krossade tomater
- ½ grönsaksbuljongtärning
- ½ tsk strösocker
- 2 dl frysta ärtor
- salt och peppar Potatismos:
- 10 medelstora potatisar
- 2 äggulor
- 25 g smör
- salt och peppar Ugn: 200°
Gör så här
Färs: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna eller riv morötterna. Fräs löken och morötterna i smör till löken är mjuk. Lägg i köttfärsen och fräs den smulig.
Tillsätt basilika, oregano och tomat puré och fräs några minuter under omrörning.
Späd med vinäger och krossade tomater. Lägg i buljongtärningen. Koka upp och krydda med socker, salt och peppar.
Låt såsen småkoka i 20 minuter. Späd ev med vatten om den är för tjock. Låt ärtorna koka med de sista minuterna. Häll färsen i en form.
Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk och häll av vattnet.
Mosa potatisen med potatisstöt. Rör i ägggulor och smör. Smaka av med salt och peppar.
Klicka ut moset över färsen och strö över riven ost. Gratinera tills moset fått fin färg, ca 20 minuter.