Du behöver
-
10 bitar
- 75 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 ½ dl lingonsylt
- 3 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk mald ingefära
- 1 msk kanel
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl gräddfil
- ½ dl vatten Färskostglasyr
- 100 g färskost
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 25 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk pressad citronsaft Garnering
- lingon
- lingonris eller färsk rosmarin Ugn: 175°
Gör så här
1
Vispa smör och socker smidigt. Vispa i äggen, ett i taget, och rör i lingonsylt.
2
Blanda mjöl, kryddor och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med gräddfil och vatten.
3
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten.
4
Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt kakan svalna.
5
Färskostglasyr: Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker, smör och citronsaft till en krämig smet. Bred den över kakan.
6
Garnering: Garnera med lingon och lingonris eller rosmarin.