Blåbärsbullar med vanilj

Lätta och luftiga kardemummabullar med krämig vaniljfyllning och söta blåbär. En riktig lyxbulle!

30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk stött kardemumma
  • 11 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt

Fyllning

100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
½ dl majsstärkelse
200 g blåbär
½ dl majsstärkelse
2 msk strösocker

Pensling

ägg

Garnering

2 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37°, häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2

Blanda i ägg, socker, kardemumma, mjöl blandat med bakpulver, smör i bitar och salt. Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.

3

Fyllning: Vispa smör och färskost fluffigt med elvisp. Vispa i florsocker, vaniljsocker och majsstärkelse. Blanda blåbären med majsstärkelse och socker.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta, 48 x 40 cm. Skär i fyrkanter, 8 x 8 cm.

5

Lägg en klick fyllning på varje. Toppa med bär. Vik in kanterna mot mitten och tryck till. Lägg bullarna i formar. Låt jäsa övertäckta i 1 timme.

6

Pensling: Pensla med ägg och grädda strax under mitten i ugnen i 8 minuter.

7

Garnering: Rör ihop florsocker och vatten. Glasera bullarna när de svalnat.

Scroll to Top