10 portioner
Du behöver
- 200 g kavring
 - 100 g smör
 - 2 tsk pepparkakskrydda
 - 200 g matjessillfiléer
 - 1 rödlök
 - 3 msk klippt gräslök
 - 80 g valfri röd rom
 - 3 dl gräddfil
 - 250 g färskost
 - 1 krm svartpeppar
 - 4 gelatinblad
 
Garnering
2 msk klippt gräslök
2 msk finhackad dill
½ finhackad rödlök
2 msk granatäppelkärnor
Gör så här
Kantskär kavringen och smula ner i en mixerskål. Mixa till smulor.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt pepparkakskrydda. Blanda med brödsmulorna.
Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Smöra formen. Tryck ner degen och platta till med handen. Låt stå i kylen 1 timme.
Finhacka sillen. Skala och finhacka rödlöken. Blanda sill, lök, gräslök, rom, gräddfil, färskost och peppar.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Ta upp bladen och krama ur vattnet. Smält dem i 1 msk kallt vatten i en kastrull på svag värme.
Rör försiktigt ner gelatinet i sillsmeten och rör om. Fördela smeten i formen. Låt vila kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.
Garnering: Toppa med gräslök, dill, rödlök och granatäppelkärnor.











                            
                            
                            
                            
                            
                            
            
            







                            
                            
                            








                            
                            
        









                            
                            
                            






