4 portioner
Du behöver
Viltkrydda
10 torkade enbär
3 lagerblad smulade
2 tsk torkad timjan
3 tsk torkad rosmarin
1 msk vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
15 rosépepparkorn
Viltfärslimpa
1 gul lök
smör
2 tsk viltkrydda
1 dl havregryn
1 dl vispgrädde
400 g viltfärs eller älgfärs
150 g fläskfärs eller blandfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g skivat bacon
300 g kantareller
Potatisgratäng
10 potatisar
1 gul lök
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
2 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost
1 dl riven parmesanost
Servering
haricots verts
vaxbönor
rårörda lingon
Ugn viltfärslimpa: 225°
Ugn potatisgratäng: 200–225°
Gör så här
Viltkrydda: Mortla alla ingredienser. Mixa allt med mixerstav. Spara i burk med lock.
Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs lök och viltkrydda.
Ta upp löken och lägg i en skål med havregryn och grädde. Låt svälla i ca 5 minuter.
Arbeta ihop blandningen med viltfärs, fläskfärs, salt och peppar till en jämn smet.
Forma smeten till en jämn limpa, ca 25 cm lång. Lägg limpan i en långpanna med bakplåtspapper. Linda limpan med baconskivor. Tryck in ändarna undertill.
Grädda strax under ugnens mitt i ca 45 minuter. Låt vila en stund.
Potatisgratäng: Skala och skiva potatis och lök. Varva allt i en smord eldfast form. Krydda med salt och peppar mellan lagren.
Koka upp grädde, crème fraiche och mjölk. Häll blandningen i formen och strö över ost. Grädda i ca 45 minuter.
Ansa och stek svampen så att vätskan försvinner. Tillsätt smör och stek den klar. Toppa viltfärslimpan med svampen.
Viltkrydda: Mortla alla ingredienser. Mixa allt med mixerstav. Spara i burk med lock.