4 portioner
Du behöver
- 3 vitlöksklyftor
- 6 gula lökar
- 1 purjolök
- 3 msk smör
- 2 msk olivolja
- 1 msk vetemjöl
- 2 ½ dl vitt vin
- 1 l vatten
- 3 msk grönsaksfond
- 1 msk finhackad persilja
- 1 msk finhackad timjan
- 1 lagerblad
- 4 skivor surdegsbröd
- 2 ½ dl riven lagrad ost t.ex. gruyère
Garnera med
hackad persilja
Ugn: 225° grill
Gör så här
1
Finhacka vitlök och skiva lök och purjolök tunt.
2
Hetta upp matfett och olja i en kastrull eller traktörpanna. Bryn lök och purjolök lätt gyllene. Tillsätt vitlök.
3
Strö över mjöl och bryn allt i ca 2 minuter. Tillsätt vin, vatten, fond, hackad persilja och timjan samt lagerblad. Rör så att mjölet löser upp sig.
4
Koka i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll soppan i 4 ugnsfasta portionsskålar.
5
Sätt skålarna på en ugnsplåt, lägg brödskivorna på soppan och strö den rivna osten över.
6
Gratinera strax under ugnens mitt i ca 5 minuter tills osten smält. Strö över persilja och servera.