4 portioner

Du behöver

  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten fänkål
  • 400 g potatis
  • 200 g morötter
  • 200 g palsternackor
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten + 4 dl vatten
  • 1 dl vitt torrt vin
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Servering

räkor
dill

Gör så här

1

Skala räkorna. Spara skalen och lägg undan räkorna. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna halva fänkålen. Skala och tärna potatis, morötter och palsternackor.

2

Hetta upp oljan i en kastrull och stek räkskalen med halva mängden lök och vitlök samt tomatpuré. Rör om. Fräs tills allt fått mörkröd färg.

3

Tillsätt vatten och vin. Koka samman i ca 3–4 minuter. Sila av räkfonden genom en finmaskig sil. Fräs resten av löken med halva mängden fänkål, potatis, morötter, palsternackor och cayennepeppar i olja.

4

Tillsätt räkfonden, ny vattenmängd samt grädde. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 8 minuter. Smaka av.

5

Servering: Toppa med räkor, strö på dill. Hyvla resten av fänkålen och toppa med den.