Du behöver

  • 100 g hasselnötter
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1.5 tsk flingsalt
  • 2 tsk flytande honung
  • 3 msk olivolja
  • 7 dl vetemjöl ca

Ugn: 250°

Gör så här

1

Rosta nötterna i en torr och het panna. Gnugga av skalet mellan hushållspapper. Grovhacka hälften av nötterna.

2

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung och olivolja. Arbeta in mjölet till en ganska lös deg. Tillsätt nötterna mot slutet.

3

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.

4

Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas. Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.

5

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl. Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.

6

Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 10 minuter. Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler utan duk. Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.


Kommentar:
Ett snabbakat bröd som påminner om baguetter, men bara jäser en gång. Rostade hasselnötter ger god smak till och gör att det passar bra till lagrade ostar, getostkräm eller fetaostsallad.