Len moussetårta med passionsfrukt

En mjuk botten med kakao, len passionsmousse och på toppen en syrlig passionsgelé. Tårtan görs med fördel dagen innan den ska serveras.

12 bitar

Du behöver

Botten:

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Mousse:

6 gelatinblad
2 passionsfrukter
250 g mango fryst, tinad
2 dl passionsfruktjuice
1 dl florsocker
4 dl vispgrädde

Gelé:

3 gelatinblad
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice

Garnera med:

hallon
physalis
passionsfrukt
citronmeliss

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret. Vispa samman smör och socker. Vispa i äggen. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten. Rör om tills allt är blandat.

2

Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda i 20 minuter och låt svalna.

3

Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Pressa fruktköttet genom en sil så kärnorna silas bort. Mixa mangon till puré.

4

Koka upp 1/2 dl av passionsfruktjuicen och florsocker. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma lagen. Rör i resten av juicen, de pressade passionsfruktköttet och mangopurén.

5

Vispa grädden och blanda i passionsfruktslagen. Häll smeten över bottnen och ställ i kyl att stelna i minst 4 timmar.

6

Gelé: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Värm 1/2 dl av passionsfruktsjuicen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma juicen. Dela och gröp ur passionsfrukterna och rör ner i lagen tillsammans med resten av lagen. Låt svalna och börja stelna lite innan den hälls över moussen. Låt stelna i kyl ett par timmar. Garnera med hallon, physalis, passionsfrukt och citronmeliss. Tårtan behöver några timmar i kylskåpet så gör den gärna dagen före.

Scroll to Top