Du behöver
- 1.5 dl russin
- 1 dl vatten
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl svagdricka
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk mald nejlika
- 15 dl rågsikt
Ugn: 225°
Gör så här
1
Koka russinen mjuka i en kastrull med 1 dl vatten. Låt svalna till rumstemperatur.
2
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt svagdricka och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
3
Tillsätt resten av degspadet, sirap, salt, ingefära, nejlikor, russin med vatten och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.