Du behöver

  • 1 l filmjölk
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 2 dl malt av korn eller mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö krossat
  • 1 dl russin
  • 1.5 dl hasselnötter hela

Ugn: 200°/175º

1 bröd

Gör så här

1
Rör ihop filmjölk, bikarbonat, malt och salt i en bunke. Blanda i vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, solrosfrö, linfrö, russin och nötter och arbeta ihop till en ganska kladdig deg.

2
Häll degen i en smord avlång form som rymmer ca 2 1/2 liter. Grädda på 200º i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter.

3
Sänk ugnsvärmen till 175º och grädda i ytterligare 30 minuter. Om brödet verkar bli för mörkt, täck med aluminiumfolie. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat och torrt.

4
Låt brödet vila i formen ungefär 4 timmar innan det vickas upp. Linda in brödet i en handduk och låt vila på galler.