Du behöver

  • 1.3 kg potatis av mjölig sort
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 3 dl

Fyllning:

300 g bogfläsk eller sidfläsk, rimmat
1.5 tsk kryddpeppar finstött
2 krm svartpeppar nymald

Kokning:

vatten ca 4 liter
1 msk salt

Servera med:

100 g smör
rårörda lingon
råkostsallad

Gör så här

1
Skala och koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet. Pressa potatisen i en bunke och låt den svalna något.

2
Blanda potatis, ägg, salt och mjöl till en fast deg. Först i bunken och sedan på mjölad arbetsbänk. Forma degen till en rulle. Dela rullen i 16 bitar och forma bitarna till runda bullar.

3
Fyllning: Skär fläsket i små tärningar och stek det i en stekpanna i sitt eget fett. Krydda med kryddpeppar och svartpeppar. Gör en grop i potatisbullen och lägg i en sked fyllning. Vik över degen och rulla till en boll.

4
Kokning: Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda tills de flyter upp och koka i ytterligare 3 minuter. Ta upp kroppkakorna med en hålslev. Servera med det skirat smör, rårörda lingon och råkostsallad.

5
Skirat smör! Smält 100 g smör i en kastrull. Låt kastrullen stå vid sidan av plattan, ca 5 minuter. Då delar smöret sig i en fett- och en vattenlager och det är det smörgula fettet som lägger sig överst som man använder. Häll smöret i en förvärmd såssnipa.