Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • smör
  • 500 g köttfärs
  • 2 msk oxfond eller kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 150 g champinjoner färska
  • 1 dl syltlök
  • flingsalt
  • nymald peppar

Potatismos:

550 g potatis mjölig
1.5 dl mjölk
2 msk smör
1 st ägg
1.5 dl riven ost
flingsalt
nymald peppar

Ugn: 225º

Gör så här

1
Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Fräs i smör utan att det tar färg. Höj värmen, lägg i köttfärsen och stek den smulig. Tillsätt fond, to-matpuré, vin och vatten. Koka under lock i 30–35 minuter.

2
Strimla fläsket och dela stora champinjoner. Bryn fläsk och champinjo-ner i smör. Lägg ner i grytan, tillsammans med syltlöken när ca 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar.

3
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Värm mjölken. Mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt tillsammans med mjölken. Blanda i smör, ägg och ost. Smaka av med salt och peppar.

4
Lägg färsen i en ugnssäker form och bred moset över. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 15 minuter