Du behöver

  • 6 st kastanjechampinjoner
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2 dl panko eller skorpmjöl
  • 1.5 l rapsolja eller frityrolja

Örtmajonnäs:

2 st äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk senap
2.5 dl rapsolja
salt och peppar
1 st vitlöksklyfta
hackad persilja

Servera med:

citronklyftor

Gör så här

1
Ansa svampen och skär den i 3 mm tjocka skivor. Skär bort ändarna på svampen. Vänd svampen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl. Se till att de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper.

2
Värm oljan till 180°, använd termometer. Stäng av köksfläkten. Fritera svampen, i omgångar, i ca 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.

3
Örtmajonnäs: Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.

4
Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök, persilja, salt och peppar. Servera till svampen med citronklyftor.


Kommentar:
Visste du att panko är ett lätt och luftigt asiatiskt ströbröd. Finns i större livsmedels-butiker och i asiatiska butiker.

Vill du förbereda rätten?
Fritera champinjonerna nästan färdiga och fritera sedan om dem precis innan servering i 1 minut.