Du behöver
- 6 st kastanjechampinjoner
- 1 dl vetemjöl
- 1 st ägg
- 2 dl panko eller skorpmjöl
- 1.5 l rapsolja eller frityrolja
Örtmajonnäs:
2 st äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk senap
2.5 dl rapsolja
salt och peppar
1 st vitlöksklyfta
hackad persilja
Servera med:
citronklyftor
Gör så här
1
Ansa svampen och skär den i 3 mm tjocka skivor. Skär bort ändarna på svampen. Vänd svampen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl. Se till att de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper.
2
Värm oljan till 180°, använd termometer. Stäng av köksfläkten. Fritera svampen, i omgångar, i ca 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.
3
Örtmajonnäs: Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
4
Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök, persilja, salt och peppar. Servera till svampen med citronklyftor.
Visste du att panko är ett lätt och luftigt asiatiskt ströbröd. Finns i större livsmedels-butiker och i asiatiska butiker.
Vill du förbereda rätten?
Fritera champinjonerna nästan färdiga och fritera sedan om dem precis innan servering i 1 minut.