Du behöver

  • 1 st musslor nät
  • 1 dl vitt vin eller 1 dl vatten + 1 msk pressad citronsaft
  • 0.5 tsk dillfrö
  • 1 st schalottenlök
  • 0.5 st purjolök
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g cocktailtomater på burk
  • 1 msk kycklingfond
  • 400 g potatis
  • 1 st morot stor
  • 400 g laxfilé skinn- och benfri
  • salt och peppar

Garnera med:

dill
purjolök

Gör så här

1
Skölj och kontrollera att musslorna är hela och stängda. Knacka dem lätt i bänken om de är öppna och om de då inte sluter sig, kasta dem!

2
Koka upp vin, dillfrön, skivad schalottenlök och purjolök. Lägg i musslorna och koka dem under lock i ca 4 minuter. Skaka grytan en gång under koktiden, så att musslorna byter plats i grytan. Ta grytan från plattan och ta upp musslorna med hålslev.

3
Sikta ner mjölet i grytan och rör om. Späd med grädde, tomater och fond under omrörning.

4
Skala och skär potatisen i stavar och morot i skivor, och tillsätt till grytan. Sjud ca 6 minuter. Om såsen blir för tjock, späd med lite vatten.

5
Skär laxen i kuber och vänd försiktigt ner dem i grytan. Låt sjuda i 3 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Lägg i musslorna och garnera med plockad dill och tunna skivor purjolök.