Du behöver

  • 2 dl hasselnötskärnor rostade
  • 2.5 dl råsocker av rörsocker
  • 4 st äggvitor

Fyllning:

5 dl vispgrädde
0.5 dl hasselnötskärnor rostade
100 g mörk choklad
2 tsk vaniljsocker

Garnera med:

100 g mörk choklad
florsocker

Marsipankycklingar:

150 g marsipan
hushållsfärg gul och röd
strössel till ögon

Ugn: 150°

8-10 bitar

Gör så här

1
Bottnar: Rita tre cirklar, på plåtar med bakplåtspapper, som är ca 22 cm i diameter. Smörj och mjöla inuti cirklarna. Mal hasselnötterna på mandelkvarn och blanda med sockret.

2
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner nötblandningen. Bred ut smeten i cirklarna och grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter med luckan lite på glänt. Låt bottnarna svalna på bakgaller.

3
Vispa grädden fluffig. Hacka nötter och mörk choklad och blanda ner i grädden. Smaksätt med vaniljsocker. Lägg en marängbotten på ett tårtfat och bred på ca 1/3 av fyllningen. Täck med en marängbotten bred på yt-terligare ett lager fyllning. Avsluta med en botten och bred fyllning på och runt om tårtan.

4
Garnering: Hacka chokladen och strö över hela tårtan. Sikta över florsocker genom ett mönstrat tårtpapper. Färga 100 g marsipan med några droppar gul hushållsfärg och forma till kycklingar. Färga 100 g marsipan med gul och röd hushållsfärg och forma till orange näbbar och orange ägg. Tycker du att det är svår att göra marsipankycklingar, finns det att köpa färdiga.