Du behöver

  • 4 st kronärtskocka
  • 2 st citron
  • 70 g bacon
  • 1 msk smör eller margarin
  • 250 g champinjoner
  • 4 msk vetemjöl
  • 1.5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 1 st äggula
  • 2 dl riven ost

Ugn: 225°

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Skölj skockorna väl. Skär av toppen och bryt av stjälken så att de grova trådarna följer med.

2
Skär citronerna i tjocka skivor. Lägg en citronskiva under skockan och bind ihop med hushållssnöre. Koka i lättsaltat vatten i ca 30 minuter. När det går lätt att lossa ett blad är skockan klar.

3
Ta upp och lägg skockorna upp och ned så att vattnet rinner ur. Plocka bort bladen i mitten och gröp ur “skägget”.

4
Fräs tärnat bacon i smör. Tillsätt grovt hackade champinjoner och fräs tills vätskan kokat in. Strö över mjöl och späd med grädde och mjölk. Koka i 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Rör i äggula och riven ost, och fördela stuvningen i skockorna. Gratinera i ca 5 minuter tills de fått fin färg.


Kommentar:
Servera bladen som plockas bort med lite citronsmör som förrätt.