Du behöver
- 4 st kronärtskocka
- 2 st citron
- 70 g bacon
- 1 msk smör eller margarin
- 250 g champinjoner
- 4 msk vetemjöl
- 1.5 dl grädde
- 2 dl mjölk
- salt och peppar
- 1 st äggula
- 2 dl riven ost
Ugn: 225°
Det här behövs för 4 port:
Gör så här
1
Skölj skockorna väl. Skär av toppen och bryt av stjälken så att de grova trådarna följer med.
2
Skär citronerna i tjocka skivor. Lägg en citronskiva under skockan och bind ihop med hushållssnöre. Koka i lättsaltat vatten i ca 30 minuter. När det går lätt att lossa ett blad är skockan klar.
3
Ta upp och lägg skockorna upp och ned så att vattnet rinner ur. Plocka bort bladen i mitten och gröp ur “skägget”.
4
Fräs tärnat bacon i smör. Tillsätt grovt hackade champinjoner och fräs tills vätskan kokat in. Strö över mjöl och späd med grädde och mjölk. Koka i 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Rör i äggula och riven ost, och fördela stuvningen i skockorna. Gratinera i ca 5 minuter tills de fått fin färg.
Servera bladen som plockas bort med lite citronsmör som förrätt.