Du behöver
- 600 g lax fiskfärs av färsk och kolja
- 2 tsk salt
- 2 krm vitpeppar nymald
- 0.5 krm kajennpeppar
- 1 st vitlöksklyfta riven
- 0.5 st citron rivet skal
- 2 msk hummerfond konc
- 2 msk majsstärkelse
- 5 st ägg
- 4 dl crème fraîche
- 0.5 dl dill hackad
Fyllning:
200 g räkor skalad vikt
Dekoration:
200 g räkor skalad vikt
dill
mâchesallad
rädisor
Ugn: 175°
Gör så här
1
Blanda fiskfärsen med kryddor, vitlök, citronskal, hummerfond och majsstärkelse i en bunke, och arbeta ihop färsen kraftigt. Blanda ner uppvispade ägg, crème fraiche, dill och persilja, och rör till en jämn smet.
2
Fördela hälften av smeten i en avlång brödform, ca 1 1/2 liter. Lägg i räkorna och fyll på med resten av smeten. Banka formen i köksbänken så att ev luftbubblor försvinner. Släta till ytan med en kniv.
3
Grädda fiskpatén i ett vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1 timme.
4
Låt svalna och sedan kallna i kylen. Stjälp upp patén på ett uppläggningsfat och dekorera med räkor, dill, sallat och rädisor. En Rhodes Islandsås passar bra till liksom kokt potatis.