Du behöver

  • 600 g lax fiskfärs av färsk och kolja
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar nymald
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta riven
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 2 msk hummerfond konc
  • 2 msk majsstärkelse
  • 5 st ägg
  • 4 dl crème fraîche
  • 0.5 dl dill hackad

Fyllning:

200 g räkor skalad vikt

Dekoration:

200 g räkor skalad vikt
dill
mâchesallad
rädisor

Ugn: 175°

Gör så här

1
Blanda fiskfärsen med kryddor, vitlök, citronskal, hummerfond och majsstärkelse i en bunke, och arbeta ihop färsen kraftigt. Blanda ner uppvispade ägg, crème fraiche, dill och persilja, och rör till en jämn smet.

2
Fördela hälften av smeten i en avlång brödform, ca 1 1/2 liter. Lägg i räkorna och fyll på med resten av smeten. Banka formen i köksbänken så att ev luftbubblor försvinner. Släta till ytan med en kniv.

3
Grädda fiskpatén i ett vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1 timme.

4
Låt svalna och sedan kallna i kylen. Stjälp upp patén på ett uppläggningsfat och dekorera med räkor, dill, sallat och rädisor. En Rhodes Islandsås passar bra till liksom kokt potatis.