Du behöver

  • 5 dl hönsbuljong av tärning
  • 200 g spenat hackad fryst
  • 2 msk redning Maizena
  • 1 dl lagalätt Kelda
  • 0.5 tsk strösocker
  • salt svartpeppar
  • timjan

Servera med:

2 st ägg kokta

Äppelplättar:

2 dl fullkornsmjöl ljust & milt, Kungsörnen
mjölk + 2 dl
2 st ägg
1 tsk strösocker
1 krm salt
2 msk matfett smält
1 st äpple

Servera med:

florsocker
kanel

Det här behövs till 2 port:

Gör så här

1
Koka upp buljongen till soppan i en gryta. Tillsätt spenaten och rör om tills den har tinat.

2
Red soppan med ljus redning under omrörning och tillsätt lagalätt. Smaksätt med socker, salt, peppar och timjan. Servera soppan med ägghalvor.

3
Blanda ljust & milt fullkornsmjöl och 2 dl mjölk i en bunke. Vispa till en slät smet och tillsätt sedan resten av mjölken plus äggen. Rör ner socker, salt och matfettet, och låt smeten svälla en stund.

4
Skala, kärna ur och skär tunna klyftor av äpplet. Lägg lite matfett i plättlaggen och en skiva äpple i varje lagg. Fyll upp med plättsmet och grädda plättarna gyllenbruna på båda sidor. Servera med siktat florsocker och kanel till dessert efter soppan.


Kommentar:
Plättarna passar även som mellanmål. Istället för att lägga äppleskivor i plättarna kan du servera lättsockrat äppelmos till.