Du behöver

Gröna randen:

250 g broccoli
1 st purjolök
300 g brysselkål
2 st ägg
1 dl grädde 36%
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk basilika finhackad

Gula randen:

3 st morötter ca 300 g
1 st palsternacka ca 100 g
1 skiva rotselleri ca 100 g
2 st ägg
1 dl grädde 36%
1 st vitlöksklyfta hackad
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Dekoration:

4 st svartrötter
pressad citron
färsk basilika
cocktailtomater

Sås:

3 dl gräddfil
0.5 dl majonnäs
75 g spenat förvälld och hackad
2 msk basilika hackad
1 krm dragon

Ugn: 200º

Det här behövs till ca 10–12 skivor:

Gör så här

1
Skala och koka grönsakerna i lättsaltat vatten. Grönsakerna till den gula randen för sig och den gröna för sig. Spola grönsakerna i kallt vatten och låt dem rinna av.

2
Mixa de gröna grönsakerna i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt ägg och grädde, salta och krydda med svartpeppar och basilika. Kör till en jämn massa. Smörj en avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter och lägg en bit bakplåtspapper i botten. Lägg den gröna grönsaksblandningen i botten och släta till ytan.

3
Skala och koka svartrötterna i lättsaltat vatten med lite pressad citron i vattnet. Lägg dem ovanpå den gröna randen.

4
Mixa grönsakerna till den gula randen i matberedaren. Tillsätt ägg, grädde, vitlök, salt och vitpeppar. Lägg smeten ovanpå svartrötterna och släta till ytan.

5
Ställ formen i ett hett vattenbad och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

6
Ta upp formen ur vattenbadet och låt patén svalna och sedan kallna i kylskåp över natten. Stjälp upp patén på serveringsfat och dekorera med basilika och cocktail-tomater.

7
Blanda gräddfil, majonnäs, hackad spenat, basilika och dragon till såsen i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå kallt till serveringen.


Kommentar:
Vill du att såsen till patén ska få en slät och jämn grön färg så mixa den med mixerstav eller i matberedaren med kniven monterad.