Du behöver

  • 1 st gul lök i bitar
  • 2 st vitlöksklyftor skivade
  • 100 g trattkantareller förvällda
  • 1 msk smör
  • 450 g älgfärs eller rådjurfärs
  • 100 g leverpastej bakad
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1.5 tsk timjan
  • 100 g bacon tärnat
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche

Salsa:

2 st päron
1 dl lingon
1 dl sirap vit
2 krm salt
2 krm svartpeppar nymald

Ugn: 200º

Det här behövs till en 1,5 liters form:

Gör så här

1
Smörj en ugnssäker oval patéform med lock, eller avlång brödform, med smör. Stek lök, vitlök och svamp i smör i en stekpanna. Låt blandningen svalna.

2
Blanda färs, leverpa-stej, salt, peppar, timjan, bacon, vetemjöl, ägg, grädde och crème fraiche i en skål. Arbeta ihop allt till en smidig färs.

3
Tillsätt lök- och svampblandningen. Klicka ner smeten i formen och släta till ytan. Täck med lock eller aluminiumfolie. Grädda patén i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt patén svalna och sedan kallna över natten i kylen.

4
Skala, dela och kärna ur päronen. Skär dem i tärningar och blanda med lingon och vit sirap. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär upp patén i skivor och servera med sallad och salsa.


Kommentar:
Patén går bra att frysa.