Du behöver
- 1 st gul lök i bitar
- 2 st vitlöksklyftor skivade
- 100 g trattkantareller förvällda
- 1 msk smör
- 450 g älgfärs eller rådjurfärs
- 100 g leverpastej bakad
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymald
- 1.5 tsk timjan
- 100 g bacon tärnat
- 2 msk vetemjöl
- 2 st ägg
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraîche
Salsa:
2 st päron
1 dl lingon
1 dl sirap vit
2 krm salt
2 krm svartpeppar nymald
Ugn: 200º
Det här behövs till en 1,5 liters form:
Gör så här
1
Smörj en ugnssäker oval patéform med lock, eller avlång brödform, med smör. Stek lök, vitlök och svamp i smör i en stekpanna. Låt blandningen svalna.
2
Blanda färs, leverpa-stej, salt, peppar, timjan, bacon, vetemjöl, ägg, grädde och crème fraiche i en skål. Arbeta ihop allt till en smidig färs.
3
Tillsätt lök- och svampblandningen. Klicka ner smeten i formen och släta till ytan. Täck med lock eller aluminiumfolie. Grädda patén i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt patén svalna och sedan kallna över natten i kylen.
4
Skala, dela och kärna ur päronen. Skär dem i tärningar och blanda med lingon och vit sirap. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär upp patén i skivor och servera med sallad och salsa.
Patén går bra att frysa.