Du behöver

  • 1 st matjessillfiléer
  • 6 st potatis kokta i skivor
  • 3 st hårdkokta ägg

Gratängsås:

1 st lök liten gul
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl riven ost

Ugn:

Det här behövs:

Gör så här

1
Låt sillfiléerna rinna av och strimla dem. Skala äggen och grovhacka dem. Skiva potatisen.

2
Skala löken och finhacka den. Fräs den mjuk och glansig i matfettet. Strö över mjöl och rör om. Späd med mjölken och låt såsen sjuda under fortsatt omrörning, ca 3 minuter. Smaka av med salt och papper.

3
Varva potatis, sill, ägg och sås i en smord eldfast form. Översta lagret ska vara sås. Strö över riven ost.

4
Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills gratängen har fin färg och är genomvarm.