Du behöver
- 500 g fläskfärs mager
- 3 st salladslökar
- 2 st selleristjälkar
- 2 st vitlöksklyftor
- 200 g skogschampinjoner
- 1 st koriander eller persilja
- 1 st böngroddar
- 2 tsk fisksås (kan uteslutas)
- 2 msk kinesisk soja
- 2 tsk ingefära riven
- 1 krm peppar
- 30 st filodeg ark ca 21,5x 21,5 cm
Pensling:
ägg uppvispat
Fritering:
matolja
Gör så här
1
Lägg fram filodegen och låt den tina i sin förpackning. Ansa och hacka salladslök, svamp, vitlök och selleristjälkar fint. Fräs det ca 5 minuter i lite matfett.
2
Tillsätt färsen och bryn den jämnt smulig med hjälp av en gaffel. Tillsätt hackad koriander och avrunna böngroddar. Smaka av med fisksås, kinesisk soja, riven ingefära och peppar.
3
Tag ut filodegarken från förpackningen och lägg en fuktig handduk över de tinade filoarken så att de inte torkar. Lägg 1 filodegark på arbetsbänken och lägg drygt 1 msk färsröra diagonalt i nederkanten. Rulla in färsröran 1 varv och vik in kanterna. Rulla vidare till ett paket, men pensla sista biten med uppvispat ägg som limmar ihop paketen.
4
Hetta upp oljan till 180° och fritera några rullar åt gången ca 5-6 minuter eller tills de är vackert gyllene runtom. Låt rullarna rinna av på hushållspapper. Bjud gärna chilisås och en god sallad till.
Vill du frysa vårrullarna blir de bäst om du fryser dem ofriterade.