Du behöver

  • 500 g fläskfärs mager
  • 3 st salladslökar
  • 2 st selleristjälkar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 st koriander eller persilja
  • 1 st böngroddar
  • 2 tsk fisksås (kan uteslutas)
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 tsk ingefära riven
  • 1 krm peppar
  • 30 st filodeg ark ca 21,5x 21,5 cm

Pensling:

ägg uppvispat

Fritering:

matolja

Gör så här

1
Lägg fram filodegen och låt den tina i sin förpackning. Ansa och hacka salladslök, svamp, vitlök och selleristjälkar fint. Fräs det ca 5 minuter i lite matfett.

2
Tillsätt färsen och bryn den jämnt smulig med hjälp av en gaffel. Tillsätt hackad koriander och avrunna böngroddar. Smaka av med fisksås, kinesisk soja, riven ingefära och peppar.

3
Tag ut filodegarken från förpackningen och lägg en fuktig handduk över de tinade filoarken så att de inte torkar. Lägg 1 filodegark på arbetsbänken och lägg drygt 1 msk färsröra diagonalt i nederkanten. Rulla in färsröran 1 varv och vik in kanterna. Rulla vidare till ett paket, men pensla sista biten med uppvispat ägg som limmar ihop paketen.

4
Hetta upp oljan till 180° och fritera några rullar åt gången ca 5-6 minuter eller tills de är vackert gyllene runtom. Låt rullarna rinna av på hushållspapper. Bjud gärna chilisås och en god sallad till.


Kommentar:
Vill du frysa vårrullarna blir de bäst om du fryser dem ofriterade.