Du behöver

  • nötkött bog, fransyska, ytter- eller innanlår
  • 1.5 msk smör eller margarin
  • 1.5 tsk salt
  • 2.5 st lökar gula i bitar
  • 2.5 st morötter i bitar
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 6 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 6 st ansjovisfiléer
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk sirap
  • 2.5 dl vatten

Sås:

6 dl vätska
3 msk vetemjöl
1 dl grädde

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Bind upp köttet med bomullssnöre till en jämn form.

2
Bryn köttet i fett runt om. Långsam bryning ger en finare stekskorpa.

3
Lägg i lök, morötter, kryddor och ansjovis runt steken. Tillsätt också vinäger, sirap och lite vatten. Efterstek under lock på svag värme 1 1/4-1 1/2 timme. (Köttet är klart när köttermometern visa 75°).

4
Ta upp steken och låt den vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor.

5
Gör under tiden såsen: Sila och späd skyn. Koka upp den. Rör ut mjölet i lite vatten och red av såsen. Tillsätt grädde och smaka av. Färga den ev med lite sojakulör.