Du behöver
- nötkött bog, fransyska, ytter- eller innanlår
- 1.5 msk smör eller margarin
- 1.5 tsk salt
- 2.5 st lökar gula i bitar
- 2.5 st morötter i bitar
- 6 st kryddpepparkorn
- 6 st vitpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 6 st ansjovisfiléer
- 1 msk vinäger
- 1 msk sirap
- 2.5 dl vatten
Sås:
6 dl vätska
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
Det här behövs för ca 6-8 port:
Gör så här
1
Bind upp köttet med bomullssnöre till en jämn form.
2
Bryn köttet i fett runt om. Långsam bryning ger en finare stekskorpa.
3
Lägg i lök, morötter, kryddor och ansjovis runt steken. Tillsätt också vinäger, sirap och lite vatten. Efterstek under lock på svag värme 1 1/4-1 1/2 timme. (Köttet är klart när köttermometern visa 75°).
4
Ta upp steken och låt den vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor.
5
Gör under tiden såsen: Sila och späd skyn. Koka upp den. Rör ut mjölet i lite vatten och red av såsen. Tillsätt grädde och smaka av. Färga den ev med lite sojakulör.