Du behöver

  • 10 st potatis medelstora
  • 1 st ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • salt

Fyllning:

200 g sidfläsk rökt eller rimmat
1 st lök liten gul
1.5 krm kryddpeppar malen

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Skär bort svålen på fläsket och tärna det. Skala och hacka löken. Fräs lök och fläsk i en stekpanna. Krydda med kryddpeppar. Låt det kallna.

2
Skala potatisarna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Pressa eller mosa den varma potatisen. Blanda samman den med mjöl och ägg. Smaka av med salt.

3
Forma moset till en tjock rulle. Skär den i ca 10 lika stora bitar. Gör en fördjupning mitt i varje.

4
Födela fyllningen i varje fördjupning. Forma bullar. Platta till dem lite.

5
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i kroppkakorna och låt dem koka sakta tills de flyter upp. Låt dem koka ytterligare ca 5 minuter. Tag upp dem med en hålslev.

6
Bjud kroppkakorna tillsammans med lingonsylt. Eventuellt kan man droppa över lite smält smör.