Du behöver
- 10 st potatis medelstora
- 1 st ägg
- 2.5 dl vetemjöl
- salt
Fyllning:
200 g sidfläsk rökt eller rimmat
1 st lök liten gul
1.5 krm kryddpeppar malen
Det här behövs för 4 port:
Gör så här
1
Skär bort svålen på fläsket och tärna det. Skala och hacka löken. Fräs lök och fläsk i en stekpanna. Krydda med kryddpeppar. Låt det kallna.
2
Skala potatisarna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Pressa eller mosa den varma potatisen. Blanda samman den med mjöl och ägg. Smaka av med salt.
3
Forma moset till en tjock rulle. Skär den i ca 10 lika stora bitar. Gör en fördjupning mitt i varje.
4
Födela fyllningen i varje fördjupning. Forma bullar. Platta till dem lite.
5
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i kroppkakorna och låt dem koka sakta tills de flyter upp. Låt dem koka ytterligare ca 5 minuter. Tag upp dem med en hålslev.
6
Bjud kroppkakorna tillsammans med lingonsylt. Eventuellt kan man droppa över lite smält smör.