Du behöver

  • 1.5 kg lutfisk
  • 1.5 tsk salt

Sås:

3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5.5 dl mjölk
1.5 tsk salt
2 krm vitpeppar

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
I ugn: Lägg fisken med skinnsidan ner på ett ugnssäkert fat med höga kanter. Strö på salt och täck med aluminiumfolie. Koka ca 40­-60 minuter beroende på fiskens tjocklek. Häll bort vattnet.

2
I gryta: Lägg fisken med skinnsidan ner i en emaljerad eller rostfri kastrull. Strö över salt och sjud utan vatten under lock på svag värme i 20-­25 minuter. Häll bort vattnet.

3
I mikrovågsugn: Gör som vid kokning i ugn, men täck formen med lock istället för folie. Tiden beror på ugnens effekt, läs i bruksanvisningen.

4
Smält fettet till såsen. Rör ner mjöl och späd med mjölk under omrörning. Sjud såsen ca 4­-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera lutfisken med kokt potatis, sås och gröna ärter.


Kommentar:
I södra Sverige smaksätter man ofta såsen med 2-­3 msk skånsk senap.